I 1957 udkom James Baldwins (1924-87) roman ”Giovannis værelse”. Nu genudgives den i en nyoversættelse i Skala-serien fra Gyldendal. I Gyldendal Skala-serien finder vi udvalgte litterære hovedværker fra det 20. århundrede. Her er tale om romaner, der aldrig rigtig fik den klassikerstatus som de fortjente. Nu får de nyt liv!

”Giovannis værelse” er forfattet af den afroamerikanske og homoseksuelle forfatter James Baldwin. Han har i sine værker især skrevet om tilværelsen som farvet i USA. I ”Giovannis værelse” sætter han derimod fokus på det at være homoseksuel. Bogen beskriver forholdet mellem to hvide homoseksuelle mænd i Paris. Fortælleren er amerikaneren David, der tilfældigt møder den italienske bartender Giovanni. David er forlovet med Hella, som er ude at rejse, men han tiltrækkes af Giovanni. Snart er de to mænd sammen og David flytter ind på Giovannis værelse. I begyndelsen fylder glæden meget, men lige under overfladen lurer frygten og usikkerheden. På daværende tidspunkt var det ulovligt for to af samme køn at være sammen.

David og Giovanni har kun meget få penge. De lever spartansk og er til dels afhængig af ældre homoseksuelle mænd. Fra USA modtager David breve fra sin far, der savner sønnen. David beder sin far sende penge. Tiden går og Hella vender tilbage til Paris. Nu lurer ulykken! Hvordan skal David komme ud af sin kattepine?! Han må vælge mellem sin forlovede og sin nye kærlighed, Giovanni. Valget viser sig at få fatale følger. James Baldwins trekantsdrama bliver til en tragedie.

”Giovannis værelse” er en velskreven og medrivende kærlighedshistorie om skam, savn, skyld, sorg og smerte i kølvandet på to mænds forhold. Fortællingen foregår i 1950’ernes Paris, men de eksistentielle spørgsmål om identitet, moral, selvforståelse, seksuel observans og angsten for vanry er eviggyldige.

James Baldwin kredser omkring Davids indre stormvejr og personlige kampe. Han tegner et levende og troværdigt billede af en mand, der kæmper med begær, længsel, selvhad og ensomhed. Det er slående, hvordan behovet for at passe ind kan martre et menneske. Romanen fortjener især ros fordi den portrætterer David, Hella og Giovanni med stor autenticitet og mange nuancer.

Romanen er letlæst, men gør et stort indtryk! Det er sorgfuldt at elske, når man faktisk ikke tør det pga. af samfundets normer og konformitet. Baldwins roman ”Giovannis værelse” betegnes med rette som en sand homolitterær klassiker. Den beskæftiger sig med de helt store følelser, og dét gør den usigeligt godt.

Giovannis værelse

Forfatter: James Baldwin

Oversættelse: Pia Juul

Forlag: Gyldendal Skala

230 sider. Indbundet.

Udgivelsesdato: 7. 1. 2019

Anmelder: Nønne Lønne Votborg