Elizabeth Gilbert er en yderst aktiv dame i det litterære landskab, og hun har adskillige priser der vidner om kvaliteten i hendes skriverier. Hun har slået sine folder som forfatter til bøger indenfor både skøn- og faglitteratur. Gilbert har vundet anerkendelse for sine essays, sine noveller, sine biografier og desuden for hendes menoirer.

Gilberts: ‘Spis, bed, elsk’ fra 2006, hvor hun skrev om det meget svære år efter sin skilsmisse, hvor hun rejste rundt i verden – Italien, Indien og Indonesien – og den har liget på bestsellerlisterne i flere år verden over. I USA ligger den efter fire år stadig godt med på listerne. Hendes beskrivelse af den hårde og smertefulde proces med at komme gennem eftervirkningerne og igen finde glæde og mental ro i tilværelsen har ramt et stort publikum. Hendes engagerede kamp for at overvinde det granatchock en skilsmisse kan være og vende tilbage til en tilværelse med tryghed og endda atter opleve kærligheden er nok noget mange nikker genkendende til – eller drømmer om. Den succesfulde bog er nu blevet filmatiseret med Julia Roberts i hovedrollen som Elizabeth.
I Efterrfølgeren ‘Gift – En kærlighedshistorie’ for vi så den dramatiske fortsættelse på fortællingen om Elizabeths forhold til den nye kæreste Felipe, der er australsk statsborger men oprindeligt fra Brasilien.

De to mødte hinanden på Bali, blev forelskede og flyttede senere sammen til USA. På grund af deres dårlige og smertelige erfaringer med at træde ind i det hellige ægteskab, lover de hinanden evigt troskab uden at skrive papirer, da det fælles løfte må være mindst lige så stærk en binding. Men de to gør regning uden vært. Det viser sig at tåbelige bureaukrater ved hjælp af mystiske love og forordninger, der skal besværliggøre kærlighed over grænserne, med tanketom magtbrynde griber ind i deres kærlighed.
De amerikanske imigrationsmyndigheder lægger deres klamme hånd på Felipe, da de på et tidspunkt igen vil rejse ind i USA. Felipe bliver arresteret, og de får at vide at han vil blive fængslet, indtil myndighederne kan sende ham tilbage til Australien. Han har været mistænkeligt mange gange i USA og boet hos Elizabeth. Det er ikke forbudt, men alligevel vil de sende ham ud af landet, hvilket automatisk vil medføre, at han vil være udelukket fra nogensinde at vende tilbage til USA. ‘Gift – En kærlighedshistorie’ giver en både morsomt og rørende – og egentlig også uhyggelig når man ser på hvor lemfældigt og tilfældigt den administrative behandling af indvandrere foregår, hvilket bestemt ikke kun er et problem i USA – beskrivelse af kampen for at træde ind i de giftes rækker, både den legale kamp med immigrationsmyndighederne og Elizabeths indre kamp for at forstå ægteskabet som en brugbar institution i alle dets forskellige facetter, og hvordan kvinderne i hendes familie har levet med ægteskabet på godt og ondt.

‘Gift’ skal nok blive endnu en bestseller for Elizabeth Gilbert. Hun fremviser og dissekerer ægteskabet med en videnskabsmands nysgerrighed og den gifte kvindes kærlighed .
Forfatter: Elizabeth Gilbert
Oversættelse: Ulla Oxvig
352 sider
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udg.: 25.06.2010

Jan Vandall