Et nyt univers er skabt, efter at en atomkrig båret på vej af superegoistiske overforbrugere har afsluttet livet, som vi kendte det, og en ny, rå verden i lighed med The Matrix befolket af væsener, der kunne komme fra Ringenes herre er opstået. Det er en brutal verden uden kærlighed eller medfølelse. Tolkiens orkere er afløst af golakker, der skal tjene som krigere og slaver for menneskene – de er omtrent så utiltalende som orker, men nogle har flere menneskelige (positive) anlæg, og nogle er i stand til at formere sig.

Jonah er hovedperson. Han tjener først Høvdingen som Læser, og er derfor i stand til at bevare livet, skønt han ikke er særlig stærk. Det er en trist tilværelse, der fortrinsvis handler om at fremstille apparater, der kan forbedre Høvdingens muligheder for at vinde krige. Men da Jonah tages til fange i By 21, ser det pludselig lysere ud. Her har man erkendt, at det gælder om at få de bedste hjerner i brug hurtigst muligt. Derfor anbringes mennesker efter en omhyggelig sortering på de niveauer, hvor deres evner og anlæg kan udnyttes bedst, og de bor i familier. Jonah får fastslået, at han er et menneske, og en lille dreng hjælper ham til også at afdække sine menneskelige følelser.

Det nye univers er gennemført uhyggeligt og rationelt – de golakker, der giver vanskeligheder, bliver demonteret. Det er en fortælling, der ligger meget langt fra de søde små alfer, Josefine Ottesen havde i sine tidlige bøger. Her er science fiction og spænding på et helt nyt niveau, mens længsler og forventningerne stadigt er et barns.

Josefine Ottesen

Genfødt – Det døde land 2

320 sider
Høst & Søn

Udgivet: 20.10.2009

Birte Strandby