Det formelle gennembrud – sådan benævner Anne-Marie Mai de ændringer i litteraturen der har fundet sted 1966-2016, de fleste begået af forfattere der debuterede omkring 1966.

Galleri 66  er en nuanceret fremstilling af dansk litteratur 1966 – 2016, en sand guldalder ifølge Mai. Det var i tresserne, at Statens Kunstfond begyndte at agere fødselshjælper for unge forfattere, til bekymring for blandt andre Ebbe Kløvedal Reich der kaldte det for en farlig forbrødring mellem statsmagt og finkultur.

Det var også i den periode, at litteratur begyndte at blive til brugskunst. Det var det Vita Andersen oplevede efter sin bog Hold kæft og vær smuk, når folk spurgte hende til råds om det trængte sjæleliv. Og Leif Panduro hvis romaner og noveller kunne opleves som TV-spil – Louises hus, Bertram og Lisa, Anne og Poul – fik spørgsmål til parforholdet.

Det var her den involverende litteratur opstod, der kunne formidle viden og indsigt i psykologiske, sociale og kønsmæssige konflikter og i sundhedsproblemer. Litterære tekster kunne nu bruges til erfaringsudveksling og samtale, og måske behøvede litteratur ikke længere at være skriftlig. Selve litteraturbegrebet har skiftet form og skabt værker på nye måder, illustreret at blandt andre Claus Beck-Nielsen alias Madame Nielsen.

Mai trækker tråde til de politiske og sociale forandringer der har påvirket sprog og kultur, og der trækkes tråde til det store udland, der forbliver det store udland. Kun Karen Blixen er internationalt kendt ifølge Mai.

Det er nu ikke helt korrekt. Et besøg hos eksempelvis sydafrikanske og israelske boghandlere kunne for godt 30 år siden også omfatte fundet af Willy Breinholst’ bøger. Samme Breinholst er med i Mais liste over værker udgivet i 1966, men ellers er det jo nok ikke den litterære kvalitet, men mere det evigt umættede behov for humor, der har gjort ham international.

Galleri 66 indeholder omfattende information om danske forfattere fra Inger Christensen, til Suzanne Brøgger, Dan Túrell, Kirsten Thorup, Sven Holm, Frank Jæger. Det er glimrende læsning, og man ender uværgerligt med en forståelse for den forandring dansk litteratur har gennemgået de seneste halvtreds år.

Anne-Marie Mai

Galleri 66

En historie om nyere dansk litteratur

393 sider

Gyldendal

Udgivet: 2016

Birte Strandby