Hvis man gerne vil have et par hyggelige læsetimer, så er det ikke Galgeleg man skal gribe. Galgeleg består af tolv korte skæbnefortællinger med store gys og små gys, virkeligt skræmmende gys, usandsynlige og uhyggeligt sandsynlige gys, og en enkelt fortælling om, hvordan en kvinde tackler sin fødselsdepression uden at lade det gå ud over barnet.

Titelnovellen handler om Kristoffer. Kristoffer har pådraget sig en gæld til en seriøs opkræver og skal aflevere 12.000 kr. før midnat i et sommerhus i Nordjylland. Så er det jo oplagt at hugge en Opel Astra på en tankstation og speede ud i trafikken med kurs mod Nordjylland.

Biltyveriet går glat og Kristoffer er lige ved at lykønske sig selv, da han opdager pigen på bagsædet, otte år gammel og tilsyneladende ikke spor bange. Tværtimod insisterer hun på at lege en ret uhyggelig leg, og Kristoffer opdager at der er andet i denne verden end brutale opkrævere. En viden han desværre ikke når at give videre til den venlige ældre dame, der påtager sig at køre en lille pige ind til politiet, så hun kan blive fulgt hjem.

Nogle karakterer går igen i flere noveller, for eksempel Otto, århusiansk politimand med hang til wienerbasser og opklaringsarbejde. En anden genganger er en mand med en særlig hobby, så særlig at hans kone gennem 42 år beslutter sig for at forlade ham. Det er spørgsmålet, om hun når at fortryde, men manden finder ud af, at han kan udvikle sin hobby til et helt nyt niveau.

De fleste noveller er af den slags, hvor gyset langsomt vokser frem for den intetanende læser, men der er også dem, hvor der optræder ægte genfærd fra gamle katastrofer; og der er novellen Destination hvor GPS’en fører til paralleluniverset, hvor man kan få en gentagelse af de sidste minutter af en gammel bekendts liv.

Hvis man nyder uhyggen, så er Galgeleg den helt rigtige bog. Her er inspiration fra Roald Dahl, Hitchcock og den virkelige verden.

Galgeleg

Skæbnefortællinger

Alice Aagaard

131 sider

Byens Forlag

Udgivet: 2021

Birte Strandby