Sproget udvikler sig, og i Gadedansk kan man finde 900 nye ord der er vokset ud af 10 års gadesprog. Det er ord der er ret nye i dansk, og en del af dem dækker også over begreber der er nye. Det er både ord som ven, Akhito, der er taget fra arabisk men med spansk diminutiv, ito, og som albi, ‘mit hjerte’.

En del ord kommer fra arabisk, tyrkisk og somalisk, men der er også gammelkendte engelske ord som ‘jailhouse’, der betyder det samme, som det plejer. Et andet udtryk er ‘nuff said’, en kortudgave af ‘enough said’. Også spansk har fundet vej til gadesproget med ordet ‘pesos’, der blot betyder penge, og det spanske ‘barrio’ er blevet til ‘vario’, ganske vist ‘la vario’, men alligevel. Hvad ‘traficanté’ dækker over i forbindelse med handel med stoffer, kan man nok gætte.

Der er også udtryk fra somalisk såsom ‘iska ilaali’, der betyder pas på!

Andre ord har længe været at finde i det danske sprog, som for eksempel ‘noia’ eller ‘jakkesæt’, der bruges om repræsentanter for det kapitalistiske system. I samme boldgade findes ordet ‘robot’, der her betyder en person, der følger strømmen, bevidst eller ubevidst.

Og så er der ord opstået af ligheder uden forbindelse til virkeligheden som ‘fugazi’ der betyder ‘falsk’ og er lånt fra mafiafilm-lingo, uagtet det hverken er italiensk eller engelsk.

Det er ganske interessant at se, hvad der er dukket op af nye ord og udtryk, og hvor ordene kommer fra. Tydeligvis har man plukket det mest lydrette materiale, ord der ville blive forstået i miljøet. Sprog er som bekendt også kultur, og ordforrådet handler en del om, hvad der er væsentlig i den kultur, hvor sproget er opstået. Det er ikke syklubbens sprog, omend syklubben nok ville forstå en del af ordene, fordi de rummer en egen logik.

Ordene er listet alfabetisk med betegnelse, betydning og et eksempel på, hvordan de bruges. Udtalen er angivet med lydskrift. Der er ord for hash, drugdealing og ord til at udtrykke kærlighed og kritik.

Gadedansk er et lille bidrag til sprogforskningen: Et sprog opstået, hvor de gloser dansk oprindeligt tilbød virkede utilstrækkelige og måske endda lidt uvedkommende.

Gadedansk

Ordbogen

10 års gadesprog

Alie Sufi & Tobias Cadin

245 sider

Forlaget Grønningen 1

Udgivet: 2021

Birte Strandby