Skuespiller Bodil Jørgensen og præst i Marmorkirken Mikkel Wold har sammen skrevet en samtalebog om tro og livsmod. ”Gå med fred” er en klog og varm samtalebog fyldt med spændende refleksioner om livet på godt og ondt. I deres samtaler indvier de to troende os i deres glæde ved kristendommen som anker, men bogen er først og fremmest en fin påmindelse om at værdsætte livet, sine medmennesker og få noget godt ud af den tid, vi har her på jorden.

I ”Gå med fred” samtaler Bodil Jørgensen og Mikkel Wold om en lang række spændende emner, der spænder over alt fra ånd, ondskab, livsmod, døden, opstandelse, kriser, lykke, håb og tilgivelse til kærlighed. I hvert af bogens 18 kapitler taler de to frit og venskabeligt om deres egne tanker omkring det pågældende emne. De deler velvilligt ud af egne erfaringer og anekdoter, der også tit tæller gode gudstjenester og sjælesørgeriske oplevelser. Begge trækker ofte tråde til Bibelens tekster, ligesom der tit er anbefalinger af litteratur, film og andre former for kulturoplevelser, hvorigennem man kan blive lidt klogere på en given tematik. Det er tydeligt, at begge samtalepartnere har behov for at søge til Gud og skønlitteraturen, når de oplever modgang og svære tider, da der derigennem kan være god trøst at hente.

Bogen handler med andre ord om tilværelsens store, eksistentielle spørgsmål. Men det er ikke en bog, der søger at give nøglefærdige svar. Gennem Bodil Jørgensen og Mikkel Wolds samtaler belyses tematikkerne fra forskellige vinkler. Læseren indbydes til at gøre sig sine egne tanker og erfaringer. Det er dog tydeligt, at bogens samtalepartnere taler ud fra et fælles kristent forståelsesgrundlag og er enige om det allermeste. De istemmer ofte bekræftende og positivt til den andens udsagn.

De to samtalepartnere debatterer med en stor dybe og alvor, men der er samtidig også plads til smilet og humoren. Indimellem føles læsningen som at være indbudt til en særlig god og givende samtale ved et middagsselskab med spændende gæster, der virkelig har noget at byde på! Der er en dejlig umiddelbar tone, og læseren fornemmer også en ivrighed efter at byde ind i samtalen. Derfor er det også fint, at journalist Joan Øhrstrøm har været med på sidelinjen til at støtte op om skrivearbejdet og den røde tråd.

Bodil Jørgensen og Mikkel Wold er begge yderst dedikerede i forhold til at videreformidle deres glæde og taknemmelighed ved kristendommen – uden at bogen på noget punkt bliver til en prædiken. De udviser også respekt for andre måder at tro og leve på. Man mærker en dyb fascination i forhold til det at dykke ned i Bibelens tekster, salmer, litteraturens og filmens klassikere. Men de to afsøger også kunsten, naturen, musikken og andre udtryksformer for inspiration og læring om livets mening. Jeg kunne have ønsket mig, at der bagerst i bogen var en egentlig litteraturliste, så det var let at danne sig et overblik over de mange henvisninger der gives. Alternativt kunne der efter hvert kapitel være en form for inspirationsliste.

”Gå med fred” er en velskrevet og vedkommende samtalebog om det at være menneske og tro. For dem der ikke kender Bodil Jørgensens kristne afsæt ville det måske have været hensigtsmæssigt, at der i forordet havde været et par ord om, at hun er vokset op med at gå en del i kirken. Hendes tro er b.la. påvirket af to store ulykker. Bodil Jørgensen var med i togulykken ved Sorø i 1988. Hun havde også døden tæt på i en traktorulykke for seks år siden, hvor hun, under indspilningen til en film, blev alvorligt kvæstet. Det er i kirken hun har søgt trøst og mening, men det får læseren først indblik i undervejs i sin læsning.

Med bogen her får vi et glimrende eksempel på en samtale med mening og dybde. ”Gå med fred” efterlader sin læser inspireret og håbefuld. Der er med andre ord god grund til at gribe ud efter bogen her.

Gå med fred

Samtaler om tro og livsmod 

Forfattere: Bodil Jørgensen og Mikkel Wold i samarbejde med Joan Øhrstrøm

Forlag: Grønningen 1

319 sider. Indbundet

Udgivelsesdato: 19. 10. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg