De fire 15-årige piger i serien Fyre og flammer beslutter sig for at gå seriøst ind i klimaproblematikken og gøre en indsats for miljøet. Det kommer der en nogenlunde fornuftig vejledning ud af suppleret af pigernes meget forskellige kommentarer undervejs.

Et af de essentielle råd vil nok bekymre vækstfokuserede vestlige demokratier: Genbrug alt hvad genbruges kan. Der er mange forslag til, hvordan man kan gøre det uden at gå på kompromis med et eventuelt image som hot chick. Andre råd er at købe lidt men kvalitet som anbefalet i anden ny litteratur (Pris eller poesi, Funky business forever), beplante sin have til gavn for dyrelivet og minimere affaldsmængden. I forbindelse med sidstnævnte er Danmark rosende omtalt for sin prisværdige behandling af affald og knap så rosende omtalt for sin uforholdsmæssigt store mængde af samme!

Bogen vrimler med udmærkede ideer blandt andet opskrifter på miljøvenlige rengøringsmidler, forslag til hvordan man plager/påvirker sine miljøtøvende forældre, og i slutningen af bogen er der en liste med aktuelle (danske) links.

Godt og relevant emne, men det samlede resultat virker kunstigt og demonstrerer tydeligt vanskelighederne ved at producere underholdende litteratur med fagligt indhold.

I forbindelse med miljøarbejdet understreges, at forældrenes generation kan være træg at få ud af starthullerne, blandt andet er de jo opdraget i en tidsalder, hvor der var status i ikke at fragte sig rundt ved egen kraft, og de har med stor omhu opdraget afkommet til samme hjælpeløshed, men med teenagepigers særlige talent for manipulation, er der måske håb for, at også forældre- og bedsteforældregenerationen kan lære at gebærde sig miljørigtigt.

Fyre og flammer – Grøn guide
Forfatter: Cathy Hopkins
Oversat af Astrid Hejse-Fjeldgren
160 sider
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 18. juni 2009

Birte Strandby