Sig det med billeder

Et smukt layoutet billedportræt af Odenses nye friskole, Friskolen Glasværket, der åbner dørene for 0., 1. og 2. klasse august 2016.

Friskolen bor i Odense Fagskoles lokaler, og det giver god mening med friskolens særlige håndværksmæssige profil og undervisningen der vil have håndværk, kunst og design som grundlæggende elementer også i matematik- og danskundervisningen.

Det kunne der skrives mange ord om, men i stedet har friskolen valgt at præsentere sig med fotos der beskriver forandringsprocessen, resultaterne og mulighederne. Fotografierne er tydeligt professionelle og viser også menneskene i processen og børnene i den nye sfo.

Teksten er kun et beskedent supplement til billederne, men fortæller hvornår vi taler upcycling, moodboard og børnenes inspirerende besøg i Tidens Samling.

Fra Pippi Langstrømpe har man lånt et citat der enkelt udlægger læringstilgangen:

Det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg sikkert godt.

Uden at anvende de efterhånden fortærskede begreber innovation og kreativitet, rummer citatet en åben tilgang til ideerne, der lover godt for pædagogikken på stedet. Det er i den forbindelse interessant, at Rudolf Steiner-idealet ’Hoved, hånd, hjerte’ indgår i forordet, og en af de ansatte er Montessori-lærer. Det skal blive spændende at følge skolens pædagogiske udvikling.

Bogens første sider benytter sig effektivt af før- og efterbilleder, og viser hvordan man kan gøre en kunst af genbrug, dels med maling og reparation, men et bord kan også blive til et hockeymål, man kan hækle sig rundt om arkitektlampen og forsyne bordbenene med Pippi-strømper. Desuden vises arbejdet med at producerer mobile byggesten, telte og huler og hvordan man kan anbringe bøgerne praktisk og tilgængeligt.

For billedkunstlærerne er der måske ikke helt så mange nyheder, men nydeligt er det, og man kan kun glæde sig over iderigdommen og de gode hensigter.

Forord er af formand Henrik Ørtved. I proces og bog medvirker: Fleur Sellerup, Karin Munch, Lone Stein Petersen og Niels Larsen.

Friskolen Glasværket

Tim Watson (red.)

Ca. 160 sider

Forlaget Glasværket

Udgivet: 2016