Hvis Universets hersker kom til mig og tilbød tre områder, der kunne forbedres, så ville den måde, den moderne hjerne forholder sig til angst på, stå meget højt på min liste.

Peter Lund Madsen beskriver med fakta, eksempler og begejstring den enestående menneskehjerne, der kan en hel masse, men som også kan skabe problemer for os.

Takket være hjernen har vi den største grad af frihed. Vi er på vej – hele tiden, vi har evnen til at være motiveret, og vi kan på et abstrakt niveau forudsige konsekvenserne af vores handlinger. Vi har kreativitet og evnen til at undgå at påføre vores omgivelser unødig skade og smerte. Og så har vi situationsfornemmelse, i hvert fald sommetider – hvis vi ikke er autister.

Men hjernen er skrøbelig, og det kan man se på forekomsten af stress hos nutidens mennesker. Stress er et tegn på at hjernen er overbelastet. En af de ting man har fundet ud af om hjernen er, at det ikke er mere krævende at sidde med en vanskelig koncentrationskrævende opgave end at sidde og slappe af uden at tænke på noget bestemt. Det skyldes dels, at det bevidste tankearbejde kun udgør en lille del af hjernearbejdet, og dels er hjernen aktiv, også når den slapper af. Men når vi slapper af, aktiveres forskellige områder af hjernen på skift, mens det koncentrerede hjernearbejde belaster det samme område hele tiden. Det er derfor nutidens hjernearbejde er så slidsomt for hjernen som det fysisk krævende arbejde tidligere var for kroppen. Udefrakommende faktorer såsom smartphonen taget magten over hjernens opmærksomhedsfunktioner, og vi bruger også skærme, når vi slapper af. Fra emnet stress ryger vi over i betydningen af søvn, og herfra videre til depression og skizofreni.

Det er spændende læsning og relevant for os alle. Peter Lund Madsen er en entusiastisk fortæller og får med sine gengivelser af egne oplevelser som psykiatrisk læge formidlet hjernens styrker og svagheder på en engagerende måde.

Frihedens pris

En kort historie om menneskehjernen

Peter Lund Madsen

265 sider

Lindhardt og Ringhof

Udgivet: 2018

Birte Strandby