— Alle bare taler og taler og taler om, at mennesket er skabt i Guds billede, jamrede legionæren, da han fæstnede tornekronen på Jesu Kristi pande. — Nu kan du få lov at mærke, hvad det vil sige at være menneske. I virkeligheden.

(Pavel Aleksejevs Legionærens sandhed)

Denne dual language antologi på dansk og russisk omfatter stor novellekunst fra ti danske og ti russiske forfattere udvalgt af Velerij Popov, formand for Sankt Petersborg Forfatterforening, og Jakob Vedelsby, formand for Dansk Forfatterforening.

Sergej Arnos novelle handler om snigende paranoia hos en gammel mand, der pludseligt mister sin nabo/værelseskammerat og må overlade pladsen til en familie på tre med en 11-årig søn. Den gamle mand bliver stadigt mere paranoid og ender med at komme gift i sin mad, fordi han forventer, at familien vil stjæle af den, og dermed går ondskaben derhen hvor den er ventet.

Zurij Zverlin har skrevet Bekendelse om sindssyge:

Sindssyge er en følge af den overvældende mængde af information, som kommer til os udefra om manden der netop fordi han tror på den definition af sindssyge holder op med at læse og se fjernsyn. Han forlader derefter sin kone til fordel for en døvstum pige. Indtil den døvstumme pige alligevel viser sig at have en slags sprog, hvorpå han finder en blind og døvstum kvinde, men så får han også en lussing af Jomfru Maria.

Zurij Zverlin har også skrevet novellen En festdag, der fremstiller et billede af kommunismen: Den lille familie, mor, far og søn besøger varehuset TsUM, et sandt indkøbsmekka – aldrig set før – med alle de varer, som man tidligere kun har hørt om. Varerne er gratis, men som faren udtrykker det:

Det er netop det vigtigste resultat, vores samfund har opnået: hver enkelt borger må selv stille sig spørgsmålet og selv svare på det! Har du brug for dette, og har du fortjent retten til at få det!

Præsenteret for et fad med lækkert konfekt beslutter barnet, novellens meget unge jeg-fortæller, at det har han både brug for og fortjent. Det får uhyggelige konsekvenser.

Aleksandr Melikhovs novelle Opvågnen handler om den nye tingenes tilstand efter at man erkender en begyndende demokratiseringsproces i Rusland, og den kvindelige karakter slår fast at seksuel frigørelse stinker, hvis man ikke kan få orgasme.

Hyppigt i de russiske noveller er de religiøse symboler – engle og Jomfru Maria. Morgenmad, cafébesøg, middage er de hyppigste elementer i de danske noveller, der i øvrigt repræsenterer dansk novellekunst når den er bedst fra Mathilde Walter Clark der i sikker stil fortæller om ambassadøren og hendes fantastiske spejl til Adda Djørups lige så stilrene morder i Paris. Jacob Berner Moe giver mindelser til Johannes V. Jensen, og Charlotte Weitze anbringer Hans og Grete i en nutidig kontekst, hvad der på ingen måder gør eventyret mere børnevenligt.

Valerij Popov og Jakob Vedelsby (red.)

Noveller

241 sider

Udgivet: April 2015

Birte Strandby