Hvorfor er du her egentligt? Du er slet ikke god nok til at være her. Kan du ikke bare skride hjem? Hvorfor er du så fed? Hvad har du spist i aftes?
Sådan lyder en gang træner-bashing af en elitesvømmer. Det er en af de ting, man forbavses over, når man læser Jeanette Ottesens selvbiografi: Hvordan trænere og især en bestemt træner overfalder svømmerne verbalt. Der kommer heller ikke noget godt ud af det. Efter en periode med den ubehagelige træner, må Jeanette selv stoppe med svømningen. Efter en pause vender hun tilbage, men til en ny træner.
Jeanette Ottesen har hentet både VM-guld, EM-guld og OL-bronze. Hun har deltaget i OL fire gange og opnået imponerende resultater, undtagen lige i Athen i 2004, hvor hun med en enkelt fejl fik sit hold diskvalificeret.
Jeanettes beretning tager sin begyndelse i hendes barndom. Hun er glad for vand men lærer først at svømme i 11-års alderen. Det går forrygende, og hun rykker lynhurtigt gennem de forskellige niveauer til eliteplan. Det giver selvtillid til en pige, der ellers har følt sig udenfor i skolen. Til gengæld falder der sjældent roser af fra de ældre svømmere, som hun vinder over:
Svømning har intet med fællesskab at gøre. Man er alene i bassinet, og der er kun én vinder.
Biografien begynder med beskrivelse af barndommen, glæden ved at svømme og problemerne med at få svømmetræningen og skolen til at fungere sammen. Til slut når vi frem til Jeannettes liv i dag med mand og barn, deltagelse i TV-udsendelser og udsigt til et OL i 2024.
Bogen er udmærket skrevet, men er som biografier er flest. Der er et interessant indblik i svømmeklubben og dens mobbeofre og mobbere, men ellers er det konkurrencerne og OL-deltagelsen der fænger. Der er meget, man ikke ved om elitesport, og det kan næsten undre, at udøverne ikke oftere bryder sammen.
Fri
Jeanette Ottesen
i samarbejde med Aleksandar Josevski
282 sider
Gyldendal
Udgivet: 21.10.2021
Birte strandby
Kommentar fra Information: https://www.information.dk/debat/2021/10/ja-jeanette-ottesen-mobbet-lotte-friis-mindste-bundaerlig