Vil denne fortælling klæde mig? Præcis dén tanke har hjulpet mig meget.

Svend Åge Madsen er endnu engang leveringsdygtig i en helt særlig eksplosion af galskab og humor – og giver også mulighed for at blive lidt forvirret.

Sverre jun forelsker sig næsten samtidigt i to forskellige piger, Irene der arbejder hos bageren, og Juanna – i virkeligheden Mari Juanna – der sælger billetter i biografen. For at tage den rette beslutning om, hvem han skal tilbringe fremtiden sammen med, vil han bruge den algoritme der bruges til at forudsige vejret. Metoden kalder han fremtidsspejl.

Men han er ikke den eneste der har gang i opfindelserne. Mithya læser om en sygeplejerske, hvis mand lider af depression og med jævne mellemrum får elektrochok. Elektrochokket giver hukommelsestab, og sygeplejersken hjælper ham så med at genopfylde hukommelsen efterfølgende. Indtil hun en dag dropper hans rigtige historie med depressionen og i stedet fortæller en lysere, lykkeligere historie. Så slipper han af med depressionen og bliver et lykkeligere menneske. Siden kommer der en meget Svend Åge Madsensk krølle på den fortælling.

Men Mithya går i gang med elektrochok-eksperimentet sammen med sin kollega Annet. Annet lægger krop til, og da hun vågner efter elektrochokket, fortæller Mithya hende, at hun er god til at regne. Det har Annet aldrig været, men for Mithya vil det kunne bruges som kontrolfunktion. Elektrochokket får bare nogle helt andre konsekvenser her. 

Det er også typisk Svend Åge Madsen i en bisætning at nævne ægteparret, der for at kunne rejse billigt får proppet begge deres sjæle ind i mandens krop og efterlader kvindens afsjælede legeme i køleskabet.

Det er ikke de eneste besynderligheder der foregår i den lille fiktive by Nøjrup tæt på Århus, hvor man ikke længere har penge eller biler, og hvor fællesskabet vægtes højt. 

Forfatteren slår sig løs og der er stof til litteraturvidenskabsstuderende om fiktive personers (Emma af Austen, Idioten af Dostojevski, Benjy fra Faulkners ‘Brølet og vreden’) fiktive læsning af et stykke med fiktion. Samtidigt er der lidt indføring i primtallenes mysterier, og slutteligt får vi den forunderlige historie om Jesuine og Magdalus. Romanen ledsages af et mindre noteapparat, og hele projektet er overlegent som værker af Madame Nielsen og Saramago gange to. Læs den for ironien og de vilde ideers skyld.

Fremtidsspejl

Svend Åge Madsen

276 sider

Gyldendal

Udgivet: 06.11.2020

Birte Strandby