Hvis man kombinerer Morten Korch med lidt af The Ninth Gate (med Johnny Depp) og noget af The Devil’s Advocate (med Al Pacino), så får man denne roman.

Landsbykroens kvindelige ejer er netop død, og hendes søn Frederik bliver ejer af kroen. Alle er enige om, at Frederik er en tosse. Hans mor trak ham tidligt ud af skolen for at undgå, at han havnede på et hjem, og siden har han passet sine pligter efter nøje instruktion fra sin mor. Udover at han taler dårligt på grund af en medfødt skavank, så går han dårligt, og det er med til at bestyrke omgivelsernes indtryk af ham som tosset.

Frederik er nu 31, men han er aldrig blevet sat under værgemål. Efter aftale med morens advokat, fortsætter han med at drive kroen, og advokaten sørger for, at han får ansat en smuk ung kvinde, Lucky, der kan tage sig af regnskaberne.

Lucky lægger stærkt an på Frederik og gifter sig med ham, da hun bliver gravid. Hvorefter hun dropper ethvert hensyn til omgivelserne og i øvrigt tyranniserer Frederik og lader ham stå mere eller mindre alene med det nye barn. Heldigvis er der så den kvindelige præst, Martha, der kan hjælpe Frederik med lidt af hvert. Blandt andet opdager hun, at nogle af Frederiks skavanker kan opereres, og at han faktisk ikke er tosset, men har en lidelse der kræver en struktureret hverdag.
Og så er det, at det overnaturlige kommer ind i billedet: Lucky har et gammelt nag, hun vil hævne, og hun har direkte forbindelse til helvede, så hvad der skulle have været en lykkelig fejring bliver i stedet en mordbrand med flere ofre.
Her kunne romanen have sluttet, men den fortsætter endnu mange sider med at udrede de forskellige kærlighedsforhold, så alt ender Morten-Korch-lykkeligt for alle implicerede.

Frederiks bog eller hvor svært det kan være?
Kirsten Schmidt

370 sider
mellemgaard
Udgivet: Juni 2013

Birte Strandby