… Max havde ikke nået at finde ud af, hvorfor der lå en blodig machete på katederet. De havde haft om Grundtvig hele timen.

Måske er Franz en børnebog. I hvert fald er hovedpersonen, Max, en teenager der bliver mobbet i skolen og af sin storesøster, søn af en arbejdsløs tøffelhelt der bliver mobbet af sin kone. Gummi-Tarzans liv er sjovere.

Franz’ forældre kan godt se, at der er problemer og tilbyder Max en hundehvalp. Det var ikke lige hans eget løsningsforslag, men han tager med til nærmeste dyrehandel, hvor han mildest talt bliver adopteret af en kat, Franz. Franz er en usædvanlig kat. Ikke kun fordi han taler og ryger og har dårlig kondi. Han er også i stand til at smiske sig ind på hvem som helst, han kan recitere Shakespeare, udlufte bremser og spille en sonate på blokfløjte.

Desuden har han bygget en teleportør, så han og Max – og siden også Max’ søster Zara – kan rejse i tid og sted. Det fører dem blandt andet tilbage til Christian den fjerdes tid, hvor Franz vinder både kongekronen, Fyn og Lolland i terningspil. Det fører dem til Bilderberggruppens årlige møde, som Franz crasher med en rørhammer som våben. Zara tror, at Bilderberggruppen er en ballettrup i spandex, men Franz forklarer den rette sammenhæng med en konspirationsteoretikers særlige insiderviden.

Katten blander sig i alt, kidnapper statsministeren og gør sig upopulær intergalaktisk. Max bliver stadig mere træt i skoletimerne, fordi de mange eventyr også omfatter flugt fra bad guys og andre udfordringer. Men det gør ikke noget, for ifølge Franz forslår det nuværende skolesystem som en trailerfuld malariavaccine i Burundi. Karakterer favoriserer dødbidere, tøsedrenge og ham der melder sig friviligt til at tørre tavlen af, og lektier er spild af tid.

Franz protesterer ihærdigt og gerne ulovligt mod systemer der skaber mennesker proppet med småborgerlige tanker, talentshows og slik med karamelfyld. Alle hans holdninger er kontroversielle, og han er efterlyst i hele universet for sine handlinger.

Romanen er på enhver måde interessant læsning, alarmerende og chokerende på en måde, som også kendes fra Haller, Reuter og Fupz Aakesons værker, men med mere provokerende sprogbrug. Men alligevel! Er unge teenagere modne til at blive underholdt om demokratiets fallit, korruption og dårlige skolesystemer?

Franz

Mikkel Wendelboe

355 sider

Brændpunkt

Udgivet: 2020

Birte Strandby