Store civilisationer klinger smukkest i undergangen …

Kasper Støvring der er mest kendt for politisk fagprosa som Sammenhængskraft og Fredens Europa har her skabt noget mere poetisk. Ganske vist tordner Støvring stadig mod indvandring, kulturelle forandringer og Europas forfald, i øvrigt i overensstemmelse med Thomas Manns ‘fejlslagne stat’: 

… det Europa, han frygtede, plat-humant, trivialt-fordærvet, flabet-demokratisk.

Men midt i kritikken og vores fælles tur til helvede er der smuk poesi, der næsten kan lignes ved Baudelaire, der også citeres i teksten.

Fragmenter fra malstrømmen består af mange små kapitler med forskellige emner. Et handler om kirker, forfølgelse af kristne, brand i Notre Dame, et andet kapitel handler om vor tids lighed med jernalderen og udsigten til store folkevandringer, mere vold, terrorisme i Utøya, organiseret pædofili i Rotherham.

Som der står:

Hemmelige grupper organiserer sig allerede i deres smedjer …

Man forventer næsten at se orker dukke op ved næste gadehjørne.

Stormen på Capitol markerer endnu et trin nedad på vej mod kaos, The Shining City on a Hill er ikke uberørt.

Menneskehedens maniske vejbyggeri – og måske dermed klima og miljø – har fået en plads, som ‘Nettet der strammes om menneskeplaneten’.

Også coronaen er en del af udsigten. Vores nye corona-diktatur garanterer os lettelsen ved at slippe for det frie valg, og vi ruster os til pandemien på hver vores måde:

Kend folk på deres hamstring. Våben hos amerikanerne, toiletpapir hos europæerne.

Støvring har mange pointer, og den samlede fortælling er malerisk og ret fascinerende. Den er også tragisk og levner ikke mange glimt af glæde, selvom der faktisk er et afsnit der hedder Glæde. Hvis man samler på monumenter over ting der går dårligt for menneskeheden, så kan man finde dem her.

Endelig er vi blevet globale. Vi har i sandhed mistet jordforbindelsen, forbindelsen med den beboelige plet på landkortet, der engang var vores …

Fragmenter fra malstrømmen

Kasper Støvring

129 sider

Fønix

Udgivet: 2021

Birte Strandby