Syv noveller med udgangspunkt i en fars selvmord

En fortælling om gode mænd handler om moren og de mænd, der efterfølger faren. Sønnen fatter især sympati for en politimand, som moren bor sammen med i en periode. Drengen savner ham efter forholdets afslutning, men netop i hans egenskab af politimand findes også muligheden for at få ham til at komme tilbage: Forbrydelse.

Den længste af novellerne, Sukkwan Island på 200 sider (trods længden stadigt en novelle), handler om Roy på tretten og hans far, der efter at faren har klodset i både sit første og sit andet ægteskab, drager ud til en ø i en gletsjersø for at leve som rigtige mænd i pagt med naturen. Faren går til opgaven med stor entusiasme men græder om natten. Sønnen følger ham i handling og tanke så godt han kan, men savner sin mor, søster, vennerne, de potentielle kærester og centralvarme. For faren bliver sønnen til den jævnbyrdige samtalepartner, og han tillægger Roy en modenhed, som han i sin egoisme dårligt selv kan leve op til. Trods alle anstrengelser ender tilværelsen langt fra alting frygteligt og skræmmende for alle berørte.

Det er stærke sager med grum tragedie om et menneske, der spænder buen for hårdt. Om moren og sig selv skriver fortælleren:

Da vi aldrig var lettet til nogen særlige højder, var der ikke noget fald …

og med barnets urokkelige kærlighed til faren siger han:

… da min far tog sit første overraskende spring ind i en ny tilværelse, stod jeg ved hans side …

Mens moren har det lettere:

Nu kan jeg have ondt af ham og køre på min gammel-dame-rig-på-minder-rutine, selv om jeg af og til tager en pause fra den.

Novellerne har forskellige synsvinkler på hvordan forældrenes selvoptagethed bliver til svigt af barnet i lighed med romanen Udflytterne af Camilla Stockmarr.

Fortælling om et selvmord

David Vann

Oversat af Kristian Bang Foss

272 sider

Gyldendal

Udgivet: 23.05.2012

Birte Strandby