Med bogen ”Fortæl mig tre ting” skriver Julie Buxbaum sig på overbevisende vis ind i Young Adult-genren. Young-adult er ungdomslitteratur, der typisk beskæftiger sig med eksistentielle problematikker. ”Fortæl mig tre ting” handler da også om en ung pige – Jessie – der har mistet sin mor. Her to år efter har hendes far fundet en ny kone. Jessie må se sig selv blive flyttet fra Chicago til det rige Los Angeles, hvor hun nu er indskrevet på en dyr privat high school. Alt sammen er dybt frustrerende.

Da Jessie begynder på den nye high school, Wood Valley School, føler hun sig fortabt og anderledes. Den første skoledag er en stribe af ubehageligheder. Jessie er et let bytte, men nogen har lagt mærke til hende. Hun modtager en anonym mail fra Somebody/Nobody, der også går på hendes high school. Pågældende har set hende og fattet sympati for hende, men han vil ikke fortælle hvem han er. Somebody/Nobody tilbyder at være en slags social vejleder, som kan støtte hende. Først er Jessie forbeholden og bange for, at det er en joke. Efterhånden viser hun tillid til sin anonyme ven. De udveksler flere og flere e-mails og chatbeskeder, hvori de betror sig til hinanden.

Sideløbende med kontakten til Somebody/Nobody får Jessie efterhånden fundet sig et par venner (med hjælp fra Somebody/Nobody) i Dri og Agnes. Som en del af en skoleopgave om T. S. Eliots ”Ødemarken” får hun et makkerskab med Ethan, og de to udvikler langsomt et venskab. Jessie er en læsehest og får job i en lille boghandel, hvor ejerens søn Liam også bliver en god ven.

På hjemmefronten er Jessie særdeles udfordret. Kontakten til hendes far hænger i en tynd tråd, efter de er flyttet. Hun føler næsten, at hun har mistet begge sine forældre. Farens nye kone virker okay, men holder en distance til Jessie. Det er svært for Jessie at flytte fra et middelklassehjem til et velhaverhjem, hvor hendes nye mor styrer tingene. Samtidig savner hun sin bedste veninde Scarlet i Chicago.

Jessie er en genert og tilbageholdende pige. Hun er meget boglig, begavet og yderst velformuleret på skrift, mens det halter mere med at åbne op overfor sine omgivelser. Det er straks nemmere for hende at udtrykke sig på skrift, som hun kan gøre til Somebody/Nobody. Deres beskeder og dialoger er skildret på en fin og overbevisende måde.

Julie Buxbaum har forfattet en medrivende og tankevækkende ungdomsbog med alle de klassiske ingredienser, der hører sig til i en YA-bog. Romanen sætter b.la. fokus på usikkerhed, mobning, forholdet til forældre, tab, venskab og kærlighed. Trods de åbenlyse ydre forskelle mellem USA og Danmark, er jeg sikker på at læserne vil kunne relatere sig til Jessie på utrolig mange punkter.

Sproget er lettilgængeligt og levende med megen humor og dialog. Passagerne med mails og chat fungerer upåklageligt.

”Fortæl mig tre ting” er en vedkommende bog om mange af de svære ting, som livet byder på. Mysteriet om hvem Somebody/Nobody er, gør bogen ekstra spændende. Det er alt i alt en herlig ungdomsroman med det perfekte miks af de alle de ting, tilværelsen rummer på godt og ondt – pakket ind som feel-good.

Fortæl mig tre ting

Forfatter: Julie Buxbaum

TURBINE

330 sider, paperback.

Oversættelse: Britt Tippens

Udgivelsesdato: 22.05.2017

Anmelder: Nønne Lønne Votborg