Guillermo er arbejdsløs journalist. Han bliver kontaktet af sin moster, der beder ham skrive historien om sin oldemor, der stak af fra mand og barn i 1930’erne. Guillermo forfølger oldemor Amelias spor fra Madrid til Paris, til Buenos Aires, til Moskva, til Berlin. Amelia er en forkælet datter af det bedre borgerskab, men i sin flirten med kommunismen forelsker hun sig i en russisk agent. Hendes begejstring for den kommunistiske idé kølnes brat, da hun får lejlighed til at opleve den politiske praktiseren af samme under Stalins udrensninger. Hun søger tilbage til Spanien, men der dukker Franco op med sin version af fascismen, der er lige så blodig som kommunismen, og senere går turen til Hitlers Tyskland. Amelia udvikler sig fra naiv pige til efterretningsagent i en periode, hvor ikke alle europæiske lande kan bryste sig af humane styreformer.

Romanen er omfattende og præsenterer – som blandt andre romanerne Csardas af Diane Pearson, Borte med Blæsten og sågar Doktor Zivago – et enkelt menneskes liv på en betydningsfuld, historisk baggrund.

Vi møder Amelia i alle de europæiske brændpunkter under hendes fantastiske livsrejse. Bogen er let læst og handlingsmættet, men de mange fortællere, som Guillermo møder undervejs, udtrykker sig ensartet – og har i øvrigt ganske forbløffende hukommelser, så de ved praktisk taget alt om Amelias gøren og laden på bestemte tidspunkter i livet. Det er ikke helt overbevisende, men Guillermo selv og hans forhold til sin mor, der uafladeligt blander sig i hans projekt og hans manglende evne til at få et ’rigtigt’ job, giver alligevel romanen et strejf af realisme.

Julia Navarro

Oversat af Kirsten A. Nielsen
960 sider
Cicero
Udgivet: 17. januar 2012

Birte Strandby