En lille let sag om hvordan man skriver sine erindringer, så de også bliver en gave til læseren, og hvorfor det kan være smartere at skrive små historier fremfor en lang beskrivelse.

Fortæl dit liv rummer mange gode tips og øvelser. For eksempel er der opskrifter for gode tekster: Giv din historie en vinkel, vis det i stedet for at fortælle det. Det sidste illustreres smukt i tekststykkerne sidst i bogen, og her er virkeligt små guldklumper, såsom Peter Skråtobak, en lille tosiders fortælling der i medrivende sprog får formidlet både menneskelighed, historisk indsigt og en kritik af behandlersamfundet aldeles uforglemmeligt. Eller Maibritt Lindblads novelle, der med små virkemidler overrumpler os med store følelser som kærlighed, venskab og sorg. (Maibritt er desuden anmelder på bogvægten.dk).

Tilbage til de gode råd: Marie Østergaard Knudsen citerer Dorthe Nors for en regel, der må fungere for alle skribenter: Du skal ikke fortælle, alt det du kan huske, men det du ikke kan glemme. Så slipper vi måske for tung kronologi og får i stedet en god historie.

Fortæl dit liv rummer en gennemgang af fortællinger, essays, breve og noveller. Her gives en ide om fordele ved valget af de forskellige tekstformer. Novelleafsnittet er på sine steder lidt upræcist, og indledningsvist lidt mærkeligt, idet novellen beskrives som en afgrænset fiktionshistorie, der ofte kan læses på 20 minutter. En speciel karakteristik – hvem har mon fundet ud af det?

Der er mange udmærkede forslag, som ser ud til at virke – især når man kigger på de førnævnte tekster bagerst i bogen, og så er der gode øvelser. Alt i alt en let tilgængelig guide med fine eksempler og lidt frihulssnak herunder en berettiget men ikke specielt konstruktiv kritik af folkeskolens forhold til læseindlæring.

Marie Østergaard Knudsen

Fortæl dit liv

Sådan skriver du dine erindringer

160 sider

Gyldendal

Udgivet: 2016

Birte Strandby