En lille letlæst selvhjælpsbog med meget konkrete gode råd til folk der er eller har været forelsket i en narcissist. Bogen henvender sig især til personer, der ikke kender så meget til psykopatologi, gennem bogen kan du få et let forståeligt indblik i dele af narcisisme og og lære om nogle af de mekanismer, der er på spil. Bogen er anvendelig for ’begyndere’, som har brug for at åbne øjnene for den lille procentdel af befolkningen som i større eller mindre grad har en narcissistisk eller dyssocial personlighedsforstyrrelse, er psykopater eller man nu vil kalde det.

Forfatteren her kan tillade sig at kalde det hvad som helst, for hun har ikke en højere videregående uddannelse indenfor feltet, hun er pædagog, coach og mindfulnessinstruktør. Dette skinner også igennem ved at hun laver nogle brede generaliseringer, får mikset noget sammen og laver nogle fodfejl i forhold til personlighedstrækkene, som man måske kan synes hun burde have læst bedre op på, når nu hun vil skrive en hel bog om emnet.

Der er også en del gentagelser i bogen, som man godt kunne have været foruden, en del igen generaliserende; hvor forfatteren påstår at sådan er det, hvilket ikke altid stemmer, da det er mere kompliceret og forskelligt end som så. For eksempel virker beskrivelsen af hvem der forelsker sig i en narcissist temmelig hjemmestrikket og nogle træk kan ikke genkendes, fx trækket: Hun tror på sig selv og ved hvad hun vil.

Men når det så er sagt, så er bogen særdeles velskrevet, læsbar og let forståelig. Man kan godt synes at bogen kigger for lidt indad, imod selve personen, der forelsker sig i en narcissist. Hovedformålet virker til snarere at være at få personen til at forlade narcissisten og ikke kigge sig tilbage, ved at tænke på alle de grumme ting, narcissten kan forvolde. Og det er da også i mange tilfælde relevant. Men hvis man er en, der forelsker sig i denne personlighedstype, har man som regel selv nogle karaktertræk og indre udfordringer af en slags, fx lavt selvværd eller ydrestyring, som man er nød til at arbejde med, hvis man gerne vil ud af narcissistens spind og undgå blot at gå ud og forelske sig i en anden narcissist bagefter.

Hovedparten af indholdet i bogen er relevant, man kan ikke sige at det ikke er skrevet før, for det er det. Måske bliver der skrevet så meget om lige netop dette emne, fordi det virkelig trækker tænder ud at have været partner med en narcissist med den psykiske vold det kan medføre. Af lignede bøger kan fx nævnes Forelsket i en drøm af Vitha Weitemeyer og Hverdagens skjulte ondskab af Marie-France Hihigoyen.

Der hvor bogen kan bruges er som støtte til at forstå nogle af de mekanismer, der er på spil. Forstå at her er der tale om mennesker, som er fuldstændigt anderledes end de fleste, og at det kan have nogle svære konsekvenser for partnere og familie, som kan have svært ved at tro sine egene øjne i første ombæring, når charmøren viser sin tyranniske side.

Bogen skriver at den henvender sig til fagfolk som fx advokater, politifolk og parterapeuter, men der overvurderes bogens faglige indholds præcision i forhold til det niveau disse fagfolk uddannes på. Forfatteren gentager to gange at vigtigste kvalifikation for den, der skal hjælpe et offer for psykisk vold i et parforhold med en narcissist, er at vedkommende at været i sådan et parforhold selv. Hun regner åbenbart ikke med at andre kan have en hjælpsom faglig viden om emnet, kendt stof for de tre nævnte faggrupper, som på daglig basis jo også hjælper pårørende til mennesker med narcissistiske og dyssociale personlighedsforstyrrelser. I mine øjne henvender bogen sig specifikt til partnere til narcissister, som har svært ved at begribe hvad de er havnet i.

Og på dette felt er bogen særdeles relevant. Forfatteren har nemlig ret i at de fleste mennesker gennemskuer ikke den psykisk voldelige narcissist, som er ekspert i at danne en hærskare af klappende, beundrende følgere omkring sig, og det kan være svært, som i virkelig svært, at bryde ud af et parforhold med en narcissist. De gode råd man hører i pressen og fra parterapeuter osv. kan ofte ikke bruges i forhold til disse personer, på en måde skal man tænke omvendt og det hjælper denne bog dig til. Ofte står disse partnere i en langvarig indre erkendelsesproces, hvor bøger som disse er hjælpsomme.

Susanne Møberg

Forelsket i en narcissist

138 sider

Møbergs Forlag

2017

Gitte Sander