Formidabel og forfærdende. Med ‘Forbindelser’ slår den somaliske Nuruddin Farah sit navn op med store bogstaver på den danske bogscene. ’Forbindelser’ er fremragende roman fra det borgerkrigshærgede Somalia. En fantastisk og foruroligende fortælling om den tvangseksilerede Jeeblehs tilbagevenden til Somalia efter 20 år i USA.
Fra en hverdag i USA med med amerikansk kone og børn virker det klan- og gangsterstyrede Somalia som at havne på en fremmed planet.

Efter et mangeårigt grusomt diktatur med fængslinger, tortur og dødsdomme til politiske modstandere blev Said Barre væltet. Men det hele løb ud i en blodig borgerkrig mellem lokale krigsherrer med etniske udrensninger klanerne i mellem. En humanitær indgriben fra FN med militær bistand fra USA endte i katastrofe. Med vanlig kulturel forståelse fik amerikanerne hurtigt oparbejdet et dybt fjendskab med somalierne og trak sig ud efter at have mistet 18 mand.

Mogadiscio er en dødsens farlig by, et morderisk anarki fyldt med pludselig og meningsløs død. Pumpet op med alskens narkotiske stoffer strejfer bander af unge, sværtbevæbnede teenagere rundt med mord, bortførelser, røveri og voldtægt som deres foretrukne underholdning.
Jeebleh vil tilbage for at besøge sin mors grav, finde sin lille, bortførte niece og gøre op med sin fortids spøgelser.
Men den uhyggelige somaliske virkelighed trænger sig hurtigt ind på ham. Den konstante frygt, den lurende vold og foragten for menneskeliv forandrer ham. Ønsker om personlig hævn og altruistiske motiver blander sig sammen. I dødens land bliver drab en acceptabel problemløsning.

‘Forbindelser’ er en stor roman. Dens beskrivelse af utrygheden og det vanvittige kaos i Somalia er hjertegribende. Den akademisk uddannede Jeeblehs splittelse mellem sin moderne verdensforståelse og det snævre, konservative og klanorienterede verdensbillede i Somalia er troværdigt beskrevet. Romanen rummer dog også lyspunkter midt i opløsningen. Folk der trodser dødelig fare og umulige vilkår for at hjælpe og glæde andre af ren og skær medmenneskelighed.

En helhjertet anbefaling. Lad os få mere af Nuruddin Farah.

Forfatter: Nuruddin Farah

Oversættelse: Karsten Sand Iversen
376 sider
Forlag: Athene
Udgivet januar 2009
Jan Vandall/bogvægten.dk