Roman om livet i en svensk idyl, Rosengädda. På overfladen smukt og poetisk som Lindgrens billeder af Bulderby og Krageøen men under overfladen er der drama, endda tragedie, jalousi, opgør fordi det nu engang handler om mennesker. Af samme årsag er der også mod, styrke, venskab og stor kærlighed. Så husk en enkelt Kleenex.

Tessan er omdrejningspunktet og et stort menneske, livlig, aktiv og i gang med at banke sin egen forretning op i Rosengädda. Hun kører en god restaurant i slidte omgivelser. Det er krævende, og hun annoncerer efter en medarbejder med mange kvalifikationer og ingen krav til løn. Efter en tid dukker Erland op. Han er praktisk og hårdtarbejdende, og så taler han mærkeligt. Dernæst dukker Tessans mor overraskende op med nyt hår og ny adfærd og insisterer på at tilbringe den næste måned hos Tessan for at hjælpe med rengøring. Det er ikke helt velkomment, for Tessan har et kompliceret forhold til sin mor, men moren har sine grunde til at flytte ind, og hendes opførsel bliver ikke mindre mærkelig i løbet af opholdet.

Det bliver en spændende tid, hvor alle andre end Tessan afslører frygtelige hemmeligheder. Samtidigt emmer romanen af humor og små klip fra livet i Rosengädda: Tessans mor kører på ladknallert mens hun tørrer sit undertøj hæftet fast til ladet; og på mødet i missionshuset, der handler om hvordan man får mere liv i byen, bringer Tessan et forslag om et flygtningecenter i den nedlagte landbrugsskole, hvorefter man går over til næste punkt på dagsordenen: Vil pølseboden nede ved stranden også være lukket denne sommer?

Emma Hamberg har desuden skrevet Brunstkalenderen, Svømmeprøven og Næste stop Rosengädda – der er forløberen for Forårsjagt – feel good romaner med stort hyggepotentiale og blik for mennesker.

Emma Hamberg

416 sider

Aronsen

Udgivet: April 2016

Birte Strandby