En negativ dannelsesrejse eller om at finde sig selv et helt andet sted end forventet. Lene er forfatterspire. Hun er bachelor, har modtaget fem afslag fra Forfatterskolen og skriver nu på romanen om Storm, der er den eneste overlevende fra forliset med skibet den Litterære Menighed, hvilket betyder, at han lander i en verden der er næsten uden referencer.
Udover arbejdet med romanen er Lene passiv. Hun får ideer som at tage til Egypten for at mødes med sin fars familie og lære sproget, men hun ender med at sidde passivt hjemme i fasterens lejlighed.

Det står ikke klart, hvad passiviteten skyldes. Ifølge hende selv en del af hendes personlighed, men også udtryk for udløbere af farens kamp for eksistensberettigelse i det danske erhvervsliv, hvad enten han sælger paraplyer eller driver sin underskudsgivende grillbar med Preben Elkjær-reklame i pap og naturlig størrelse. Ved siden af skrivningen arbejder Lene i Føtex, et arbejde hun hader og som hun gør sig store anstrengelser for at distancere sig fra. Desuden bor hun sammen med Johan, der snart bliver færdig som cand. mag., og selv det bliver kompliceret, indtil Johan forsvinder ud af billedet og Lene søger om fastansættelse i Føtex.

Det er en indfølt roman med træk der kunne være selvbiografiske, og den er ikke uden humor i beskrivelserne af blandt andet farens driftighed, arbejdsgang og miljø i Føtex, selvom overtonen er lidt nedslående og udsynet noget dystert. Fem afslag er naturligvis også et tydeligt vink om, at der findes andre brancher.
Stilen er er fængende, mens fremdrift og formål er lidt sværere at fange.

Føtexsøen

Forfatter: Lone Aburas

168 sider
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 26.03.2009

Birte Strandby