Her er en roman med en sær titel om en hårdt ramt teenager, men tag ikke fejl! Denne skiller sig ud fra mængden.

Martin lever i en relativt harmonisk familie, spiller fodbold og hænger ud med vennerne – og så sker det: Han forelsker sig, og twisten er her, at det er i en pige der er med i Jehovas Vidner. Måske kan det bringe mindelser om filmen To verdener fra 2008, men vinklen er Martins.

Martin er en engageret ung mand – 16 år ved romanens begyndelse – og erkender, at måden at komme tæt på Anne-Mette er ved selv at blive medlem af Jehovas Vidner. Så det er den vej, han går, ikke lige helhjertet hele tiden og det er måske det der gør romanen underholdende. Når han trækker den ironiske teenager frem og stiller spørgsmål. Han beder jævnligt Jehova om hjælp, men får den ikke altid:

Jeg tror ikke, Jehova hørte mig lige nu.

En rejse med skolen til Paris får vores ungersvend til at afgøre med sig selv, at han hører hjemme hos Jehovas Vidner, dog først efter at at han har erhvervet sig nogle solide tømmermænd sammen med klassens bad boys. Efter sin beslutning flytter han på værelse med klassens andet medlem af  Jehovas Vidner.

Sammen med trosfæller går han i krig med Åbenbaringen – Det store klimaks er nær. En bog som Jehovas Vidner har fået trykt i tre millioner engelske eksemplarer, eller med Martins ord: Pas på, Tolkien, din skønlitterære salgsrekord er i fare. Fra Tolkien går tankerne tilbage til troen på en måde der grænser sig til det blasfemiske, og Martin spørger sig selv, om Jesus kan have været hobbit. Havde han overdimensionerede fødder med hår på?

Martin har en vis succes i Jehovas Vidner, især da han holder oplæg for de andre, men han kæmper med trossamfundets forhold til virkeligheden og videnskaben, for kan det passe, at dinosaurerne forsvandt med Noas ark for 4.300 år siden?

Forelskelsen i Anne-Mette er heftig, som kun den første store forelskelse kan være. Den er gengældt, og de to unge gør, hvad de kan for at blive alene sammen. Det er ikke så let, de bliver dækket op af klassekammeraten, Jakob, eller af Anne-Mettes lillesøster.

Martins egen familie har det svært med hans valg. Hans mor sætter post-its op om falske veje og forkerte valg, og hans far vil ikke tale med ham. Men det bliver ikke Martins familie der stopper forholdet.

Historier om teenagere og kærligheden er hyppige som mælkebøtter i græsplæner, men den religiøse vinkel og Martins iagttagelser giver kant til et kultursammenstød der ellers kunne have været trivielt, og Martin minder i sin tilgang til Jehovas Vidner svagt om forretningsmanden Rex Mottram i Back to Brideshead, da denne forsøger at omvende sig til katolicismen for at kunne gifte sig med sin udkårne – i serien fra 1981.

Før mine humørsvinginger og jeg

– et år med Jehovas Vidner

Martin Hansen

347 sider

mellemgaard

Udgivet: 2020

Birte Strandby