Krimi med baggrund i dagens kriminalitet og gårsdagens massakre

Et vidne stikker af fra et blodigt mord på en journalist. Både politiets repræsentant, Thor, og retsantropologen Linnea forfølger alle tænkelige spor og finder en forbindelse til en humanitær organisation, til folkemordet i Rwanda og til somaliske pirater. Efterforskningen bliver stadigt mere omfattende og slutter i et sammenhængende, dødeligt crescendo, der også viser sig at omfatte medlemmer af Linneas nærmeste familie.

Som hos nordmanden Arne Dahl inddrages ‘moderne’ forbrydelser såsom giftdumping, der jo ellers hidtil har levet en relativ diskret tilværelse, og man må give flere medvirkende på den nys overståede krimimesse i Horsens ret i, at krimier også er en slags historiefortælling: Le Carrés Smiley-trilogi blev foreslået som eksempel på kilde til den kolde krig.

Vi følger flere forskellige synsvinkler, dels de to repræsentanter for de legale autoriteter, Thor og Linnea, dels det flygtende vidne der er andet og mere end et muligt offer for den morder, der vil lukke munden på hende. Desuden følger vi Warwick, der arbejder som statsautoriseret morder for flere efterretningstjenester. Han er manden, der samler op og gør tingene færdig og en sammensat personlighed: Under sit besøg hos et menneske, som han skal likvidere, passer han omhyggeligt sin diabetes, mens han overvejer, hvem der skal købe ind til aftensmaden i familiens skød.

Det er spænding på mange niveauer, der er en mordefterforskning – det bliver ikke ved det ene mord, og der er en vinkel på børnesoldater:

Hvis de tager vores våben fra os, er vi bare børn på coke.

ligeledes er der en ny vinkel på humanitær hjælp til kriseramte områder:

…de flyselskaber der flyver nødhjælp til konfliktområder, er tit de samme, som også er med til at transportere våben til de stridende parter.

Heftig handling og mange tråde der spindes sammen i slutningen.

Karen Vad Bruun/Benni Bødker
334 sider
Modtryk
Udgivet: 23.03.2012