En dag kommer der en flåde af rumskibe fyldt med rumvæsener til den by, hvor Magnus bor. Ingen forstår deres sprog, men de virker lettede og taknemmelige over at være vel ankommet. Flygtningene bliver installeret i en lejr bevogtet af militæret.

Efter et stykke tid begynder man at tale om, at de kan integreres i lokalsamfundet, altså dem der er raske og uddannede. Magnus og hans forældre får nye naboer: rumvæsenet Yvann og hans forældre. Yvann kommer til at gå i Magnus’ klasse. Han er dårlig til sproget, men en fantastisk målmand på fodboldholdet, muligvis fordi han har flere fingre og meget længere arme end de øvrige drenge. Men der kan opstå problemer i fodbold, hvis målmanden er et rumvæsen.

Magnus og Yvann bliver gode venner, og Magnus’ forældre forsøger at være gode naboer, men desværre er der mange der modtager flygtningene dårligt. Da det viser sig, at en del af flygtningene både er dygtige og intelligente og klar til at overtage gode jobs, går der oprør i befolkningen med forfærdelige følger.

Det kræver ikke den store fantasi at overføre rumvæsenproblematikken til de flygtninge vi modtager og ikke modtager her. Fordomme og uoverensstemmelser er også nogenlunde de samme. At rumflygtningene forlader deres egen planet, fordi forureningen er blevet for voldsom, er et af flere relevante hints til vores verden. Et særligt twist i slutningen af romanen sætter fokus på ironien i romanen.

Der er megen dramatik og en hurtig udvikling i historien. Samtidigt er den let læst og underholdende på en ret brutal måde med tydelige budskaber til alle aldre.

Flygtningene fra rummet

Lasse Bo Andersen

54 sider

Målgruppe: 10+

Lix: 24

tekstogtegning.dk

Udgivet: 2019

Birte Strandby