Mandelgavetraditionen er et af de mere hyggelige af julens mange højdepunkter, men de senere år har mandelgaven også haft mulighed for at være uhyggelig med mord, spænding og gys i lange krimi-novellebaner, og den mulighed har vi igen i år, hvor flere af de små novellegys-samlinger har fundet vej til boghylderne.
I lighed med sidste juls udgivelse er der ti bitre mandler i samlingen. Det svinger naturligvis i kvaliteten, men alt i alt er det både uhyggeligt og underholdende og velegnet til en slapper efter julemaden eller knalde ud i en blød formiddag med sofapude og bog.
Leif Davidsen blander nogle skæve smil ind i uhyggen i sin lille historie om hvorledes en forholdsvis uskyldig dagdrøm om et bedre ægteskabeligt sexliv langsomt udvikler sig fra banal hverdagshistorie til en støt voksende katastrofe, et susende ridt mod afgrunden som stærke storesøster skal klare, selvom søster er en farlig dame, der gør tjenester så man tænker på bjørnelabber.
Dennis Jürgensen er veloplagt med sin hjemmerøvergyser. Med sit friske, moderne sprog, tegner Dennis gennem sine dialoger særdeles levende og tydelige billeder af sin fortællings personer. Historien bygger over den gamle vise med den kloge, der narrer den mindre kloge – og hvis den mindre kloge både er en led karl og selv mener at være et forrygende geni, er det efter alle kunstens regler, at de mindre kloge i så tilfælde får så hatten passer. Selvom det i Dennis regi naturligvis er en ganske blodigog hårrejsende sag.
Tre af novellerne har været trykt andre steder. Bl.a. Katz Krefelds Julen er død om det mystiske mord på en julemand.
De to Hammer’e har en lille underfundig og sørgelig novelle med. Jul i sol og sommer præsenterer os for en nedslidt hjemmehjælper med kræft, der fyres få måneder inden hun kan hæve efterløn efter 40 års ansættelse. Forståeligt nok bliver man bitter og kynisk på hele verden, og i sidste ende bliver det helt uskyldigt blod som må sone for kommunens umenneskelighed.
Anne Fortiers Mandelgaven er et humoristisk og skarpt portræt af en familiejul med skjulte agendaer, bedrøvelig tålmodighed og raslende skeletter i skabet.
Susanne Staun, Inger Wolf og Annika von Holdt serverer hver sit traditionelle kriblende novellegys til denne ok-samling af godt gysende juleunderholdning.
Krimi, spænding & gys
Forskellige danske forfattere
255 sider
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udg.: 31.10.2011
4 glober
Jan Vandall