Roman der i lighed med værker af aktuelle Herta Müller handler om skæbner formet af diktatur. Selv kalder forfatteren det for ’en forsigtig tilnærmelse til det ægte onde’. Romanen er skrevet i 1996 men nu oversat til dansk, hvor den udgivelsesmæssigt lander næsten samtidigt med føromtalte nobelpristager Müller.

Bolaños hovedperson er angiveligt baseret på en virkelig person, og romanen begynder på et lyrikværksted i starten af halvfjerdserne. Allende er præsident i Chile, og hovedpersonen Ruiz-Tagles skiller sig ud fra de unge studerende på lyrikværkstedet ved at være selvlært, selvstændig og have et anderledes forhold til det æstetiske. Det kommer til udtryk efter Pinochets magtovertagelse i landet, en aften efter middag, med efterfølgende højtlæsning af digte, musik og måske kærlighed, hvor Ruiz-Tagles koldblodigt myrder tre kvinder. Den ene af dem var genstand for den unavngivne jeg-fortællers kærlighed.

Herefter forsvinder Ruiz-Tagles men dukker op igen som Carlos Wieder. Wieder er pilot i Pinochets luftvåben og skriver poesi på himlen med sin røgflyver. Ydermere arrangerer han fotoudstillinger med gyselige monumenter over diktaturet og billeder af mennesker, han har dræbt. Ved overgangen til demokrati i Chile forsvinder Wieder, og forfatteren der i mellemtiden er flyttet fra Chile bliver senere inddraget i søgningen efter ham.

Carlos Wieder personificerer diktaturets instrumentelle ondskab, der ikke viser hensyn på sin vej til målet. For Wieder står omgivelserne til rådighed for hans æstetik; for Pinochets diktatur står mennesker i vejen for hans regering, og hverken Wieder eller diktaturet tvivler på egne rettigheder.

Bolaño døde i 2003, men romanen er en god påmindelse om konsekvenserne af en statsmagts hysteriske paranoia.

Fjern stjerne

Roberto Bolaño

Oversat af Iben Hasselbalch
213 sider
Gyldendal
Udgivet: 11.09.2014