De to svenskere, Hjort og Rosenfeldt, har virkelig fået skruet et fremragende gennemgående persongalleri sammen med serien om kriminalpsykologen Sebastian Bergman og den gruppe fra politiets rejsehold, som han arbejder sammen med. I tredie bind, Fjeldgraven, fortsætter de blodige løjer.
Fundet af seks nedgravede mordofre får fra starten politiet på mærkerne. Det er skeletterne efter fire voksne og to børn. De er alle seks blevet skudt, professionelt likvideret, for nogle få år siden.
Rejseholdet med Sebastian Bergman bliver sat på sagen, der viser sig at være meget uhåndgribelig. Selv om de dødes identiteter efterhåndet bliver indkredset, gør det ikke sagen mere forståelig. Da et syvende dødsfald, en kvinde forulykket i en bil og brændt, bliver sat sammen med mordene, har vi tre forskellige nationaliteter i sagen, men ingen ide om sammenhængen.
Plottet udvikler sig på bedste vis i et fornemt spændingsfelt. Der bliver trukket internationale tråde og malet politiske gyserscener af den alt for magtfuldkomne slags. Det er ikke de svenske politifolk, der er ud på de store glidebaner, men vi bliver så sandelig præsenteret for en stribe øvrighedspersoner af den mest selvfede og samvittighedsløse slags.
Samtidig med vi præsenteres for rejseholdgruppens politiarbejde, kommer vi ligesom i de to første bind, langt ind i hovederne på hovedpersonerne, især den egositiske og sarkastiske Sebastian Bergman følger vi dybt ind i hjernevindingerne, når han udtænker alle sine manipulerende planer for konstant at kunne mele sin egen kage. Han er også helt samvittighedsløs, når han forsøger at manipulere sit forhold til kriminalbetjenten Vanja, der ikke ved, at hun faktisk er hans datter. De to forfattere har rigtig godt fat på deres personer.
Vi får også et indblik i de forhold mange indvandrere lever under med manglende forståelse både fra og til samfundet, og de indbyrdes konflikter mødet med en ny kultur indebærer.
Man kan ikke lade være med at få et nært forhold til hovedpersonerne, mens vi følger deres mere eller mindre heldige forsøg og krumspring for at få deres tilværelser til at hænge ordentlig sammen, og vi kommer også til at hænge på en klippekant med det gode rejsehold, indtil vi i næste bind finder ud af, hvad det sidste skud fører til.
Forfattere: Michael Hjort og Hans Rosenfeldt
Oversættelse: Ellen Boen
405 sider
Forlag: Hr. Ferdinand
Udg.: 05.11.2012
5 glober
Jan Vandall