Fiskehuset af den norske musiker og digter Stein Torleif Bjella er en let læst lille roman, der vækker til tænksomhed. 

Jeg fortælleren er den 47-årige musiker og lærervikar Jon Aslesson Aal, som fumler lidt rundt i livet. Er ensom og har ikke fundet en livsledsager.

Hans aldrende onkel, Ivar Helgesson Aal, har besluttet, at Jon skal føre familietraditionen videre og arve  og passe på Fiskehuset med tilhørende sø. Jon siger modstræbende ja til at tilbringe en efterårsuge  sammen med onklen i huset.

Det bliver ikke en afslappende efterårsferie. Ivar fortæller ofte i barske toner, hvordan det ene og  andet skal gøres. Og det skal udføres nøjagtigt, som det er blevet i generationer. Jon skal ro den tunge jolle ud for at sætte garn, for han skal også lære at fiske. 

Ivar er en person, der livet igennem har været vant til at kommandere i alt det, han har været involveret i i bygden. 

Jon bliver overdænget med skældsord i enetaler. Det bliver en lang uge, tænker han. Sandheden er Ivars, konstaterer Jon, som ikke tit får ørenlyd for sine indvendinger.

Det ligner et brag af et generationsopgør. Ivar er ikke en person, man umiddelbart  ville tilbringe en uge sammen med i en øde hytte.

Men den gamle er vis og har mange facetter. En morgen spørger Jon sig selv om, hvem onklen er denne dag: ‘Mild eller vred? Revser eller mentor? Industriarbejder eller kunstner? Politiker eller arbejdsmand?’

Måske har Jon lært mere om livet i denne efterårsuge end i sine foregående 47 år.

Fiskehuset

Roman

Forfatter Stein Torleif Bjella

Oversat fra norsk af Mai Odgaard Petersen

156 sider

Udkom august 2022

Forlaget Turbine 

Anmelder Bjarne Gregersen