Det er efterhånden blevet en julegod tradition at udgive små mandelgavekrimier i månederne op til jul og Gretelise Holms lille, ny krimisag hører til blandt disse julegodter.

Historien om Firmaets bedste mænd og kvinder er bygget op som et af de gamle ‘lukket rum’ mysterier. Her drejer det sig om ni ledere fra en stor emballagevirksomhed med 400 ansatte. De ni er sendt på et medarbejderkursus på den aldrende chefs gods.

Vores hovedperson styrer al internettrafik i firmaet, og har derfor fået kendskab til ejernes plan om at bruge kurset til at afgøre, hvem af de ni der vil vinde firmalotteriet og komme til at udgøre den nye ledelse og direktion med den tilhørende mængde af magt og mammon – og hvem der skal have silkesnoren og gå planken ud fra firmaet.

Det udvikler sig selvfølgelig til en livsfarlig affære, og snart forsvinder en af deltagerne sporløst, og vi ved at en eller anden er i færd med at gå rigtig langt for at få slasket en af de eftertragtede stillinger til sig. Herfra skifter historien så stil, og læseren får nu selv lov til at vælge den retning historien skal udvikle sig i. Man får forskellige valgmuligheder, og kan ved at gå frem eller tilbage mellem bestemte sider skabe otte forskellige historier og slutninger.
Idéen har med større eller mindre held været brugt en del gange, og man skal selvfølgelig holde sig for øje, at der kun er tale om en litterær leg. Holm slipper ganske hæderligt fra forsøget, men der er nu ikke de helt store overraskelser i de forskellige handlingsforløb, selvom vi møder mange onde og samvittighedsløse personer undervejs. Det er let underholdning til at slappe af med efter en hæsblæsende adventssøndag eller mens ovnen arbejder med julebag, og man kan glæde sig over, at morderne forbliver gemt i bogens sider – eller man kan forsøge at gætte sig frem til de forskellige udviklingscenarier, der er jo lige godt ret så mange muligheder.
Forfatter: Gretelise Holm
206 sider
C & K Forlag
Udg.: 18.10.2011
3 glober

Jan Vandall