Den belgiske forfatter og illustrator Peter Goes er en sand detaljens mester. Det kommer fuldt ud til udtryk i ”Find med Finn”, der er en søg og find- bog til familiens mindste medlemmer. Men lur om ikke alle i familien bliver betaget af det eventyrlige univers og optaget af at gå på opdagelse i mylderet af figurer og detaljer, når Finn skal findes.

Peter Goes er uddannet på Royal Academy of Fine Arts (KASK) i Ghent. På dansk er han tidligere udkommet med den formidable ”Tidslinjen – verdenshistorien i én lang tegning”, der fik mig til at misunde ungerne.

”Find med Finn” har til dels samme koncept som ”Hvor er Holger?”-bøgerne, men alligevel er der en verden til forskel. Peter Goes univers er langt mere afdæmpet, grafisk og eventyrligt. Farverne er færre og mere mørke. Oftest er der en form for labyrint gemt i motivet, hvori også teksten findes. Det er med andre ord en bog, der kræver koncentration og fordybelse. Desværre er teksten uhensigtsmæssig lille. Sammenholdt med de ret mørke farver bliver det derfor vanskeligt at læse uden at luppen skal frem. 

Ved bogens begyndelse vågner Finn. Drillepindene er sluppet løs og hele huset er nu på den anden ende. Finn og hans hund Sep begiver sig herefter ud på jagt efter drillepindene. Jagten tager dem med rundt i haven, under jorden, rundt på slottet og ud på havet mm. Her oplever de b.la. søuhyrer, hekse, magiske frøer og drager. Der er en klar undertone af uhygge og gys. Men det gør ikke spor! Det fænger og fascinerer nemlig.

Der stilles opgaver – gemt i teksten – til læseren, som skal hjælpe Finn med at finde forskellige ting. Det er en god anledning til at barnet kan lære nye ord og skærpe sin opmærksomhed, mens der søges i det detaljerige univers. Tag ikke fejl af opgaverne; de er ganske udfordrende.

Bogen er i stort format med hardcover. Det er en flot visuel oplevelse og hel igennem indbydende bog, der fra start til slut emmer af magi og Peter Goes‘ tegneglæde. ”Find med Finn” kræver tid og ro, men den gemmer også på meget guld til dem, der er nysgerrige. Her er meget at se på, tale om og udforske. Måske kan I selv digte videre?!

Find med Finn

Forfatter: Peter Goes

Forlag: Forlaget Forlæns

28 sider. Hardcover

Udgivelsesdato: 30. august 2019

Anmelder: Nønne Lønne Votborg