Ungdomsroman om det at være ung – med hvad det nu måtte indeholde af udfordringer. For Alma er det særligt udfordrende. Hun lider af social angst og har oplevet nogle meget ubehagelige anfald. At hun også savner sin afdøde far voldsomt, gør heller ikke tilværelsen lettere. Hun forelsker sig i Stefan, der er en fri fugl. Selv forsøger hun også at bevæge sig frit, flytte hjemmefra, droppe medicinen og farve håret lyserødt. Det er kun noget af det, der fungerer.

Hun tåger lidt rundt mellem fester og fyre og har et sært brud med Stefan der også kurtiserer en anden pige fra Almas gymnasium. Det ender brutalt for Alma men også med håb.

Romanens formål er angiveligt dels at berette om, hvordan det er at være Alma med angstanfaldene og savnet. Dermed forholder den sig til samfundsdebatten om den voldsomme stigning i antallet af unge med psykisk sygdom. Alma har fast kontakt med sundhedsstyrelsen, men i modsætning til andre lignende bøger røbes der ingen direkte kritik af behandlingen, blot kan vi konstatere, at den måske ikke er helt tilstrækkelig.

Det handler også om ung kærlighed, en heftig men ret kortvarig forelskelse. Ind imellem er der tilbagekig på Almas barndom, fra dengang hun mistede sin far.

Alma er fortælleren, og hun har erfaringen med sundhedssystemet fælles med forfatteren. Måske er det også derfor, at præsentationen af Alma er romanens bedste træk. I forhold til psykisk sygdom har Alma noget på hjerte, men ellers skiller romanen sig ikke væsentligt ud fra andre romaner om unge med kærestesorger, druk, familieproblemer eller andre udfordringer.

Anna Arendse Thorsen

Filterløs

208 sider

Vild Maskine

Udgivet: 10.08.2018

Birte Strandby