Erindringer med fokus på barndommens gade og dens udflyttere og indflyttere.

En lille portion hyggelæsning om hvordan barndommen var i ‘gamle dage’, nærmere bestemt i 70’erne og 80’erne. Stedet er gaden, hvor fortælleren boede som barn, og det handler blandt andet om gadefester, om vejens hippier og om den familie der er så fin, at deres gæster næsten ikke tør bevæge sig i deres hjem.

Det handler også om sølvbryllupsgæsten der dukker op i badedragt og pels, om den dag da to af naboerne lander i andedammens ildelugtende alger, om nabokonens sære tvillingesøster fra Nordjylland; og om fortællerens første forelskelser, og den unge tilbeder der dukker op med påskeliljer – med løg, som han har trukket op i fortællerens egen have. Samlet er det ok historier, men nok mest interessante for dem der kan genkende oplevelserne og/eller de medvirkende.

Den udenforstående læser bliver ikke rigtigt inviteret til empatisk deltagelse, og selv om mange af de små optrin er sjove og tankevækkende, forbliver det en privat fortælling. De forskellige beboere i husene præsenteres efter tur, men sjældent med navn og endnu sjældnere med beskrivelse af deres hus.

Fortælleren afslutter med at beklage, at det sociale liv i nabolaget er forsvundet, ikke bare i barndommens gade, men i mange – de fleste? – barndommens gader, fordi de sociale medier tager tiden. Det er ikke første gang, den kritik er hørt, og det er sikkert rigtigt. Det er lettere at forholde sig til en skærm man kan tænde og slukke, end til virkelige, levende og nærværende mennesker der gør krav på ens opmærksomhed.

Maja Rosendal Avnbøg

Fest og ballade i barndommens gade

99 sider

Books on Demand

Udgivet: 2018

Birte Strandby