Ada er et menneske, men hun styres ikke af noget menneskeligt. Hun er besmittet med os ‘en guddommelig parasit med mange hoveder’. Hun bærer også på en ogbanje, en ånd hvis hele eksistens handler om at pine menneskemoren.

Ada er et ønskebarn, hendes katolske fars ønskebarn, men hendes krop er hjemsted for guder der måske nok skærmer Ada, men de udsætter hende også for meget ondt set med menneskelige øjne.

Hun er født i Nigeria. Da hun og hendes søskende er små, drager hendes mor til Saudi-Arabien for at arbejde efterladende sig tre børn. Adas far beskæftiger sig ikke med sine børn, og hun udsættes for overgreb fra naboens søn, naboen og sin storebror. 

Hendes mor flytter hende til Virginia, da hun skal på universitetet. Her møder hun først danske Søren og siden irske Ewan, og det bliver til kærlighed i begge tilfælde. Ada forelsker sig, men ånderne i hende bestemmer, hvordan hun behandler sine kærester.

Ada er selvskadende fra en tidlig alder. Hun opfatter de indre ånder som en del af sin personlighed, men prøver alligevel at slippe væk fra dem. Da det ikke lykkes, må hun prøve at slippe væk fra sig selv.

Fortællestemmerne er repræsentanterne for de gamle ånder og de kosmiske kræfter, og Ada får også selv et par ord indført.

Ferskvand er en stærk roman om stærke kræfter, der ikke har megen tiltro til mennesker:

Menneskeligheden var grim og hullet, den gjorde søvn til en lettelse …

Vi er tydeligvis langt fra vestlig litteratur, men skal man sammenligne med andre forfattere ligger romanen i nærheden af Salman Rushdie og Will Self. Forbløffende ærlig, dybsindig og brutal på en måde der kan få Forfatterskolen til at minde om en leverpostejfabrik.

Ferskvand

Akwaeke Emezi

Oversat af Iben H. Philipsen

234 sider

Rebel with a Cause

Udgivet: 2021

Birte Strandby