Let læst børne- ungdomsbog om et pigefodboldhold.

Fodboldholdet skal til turnering i Sverige, og hvad der er væsentligt: Det skal drengeholdet også, så der er lagt op til både spænding og romantik og alt, hvad der har betydning i denne bogs teenageverden. Men intet eventyr uden vanskeligheder, og færden bliver ikke ganske problemløs. Dels medbringer pigerne en blind passager til trænerens overraskelse og vrede, dels bliver de angrebet af en aggressiv elgtyr trods de lokales påstand om elges fredelige natur, og dels er det ene hold modstandere ualmindeligt ubehagelige og provokerende, samtidigt med at flere af pigeholdets gode spillere skades inden den afgørende kamp. Og resten er uoplagte efter diverse natteroderi. Men forhindringer er til for at overvindes, og det er så det romanen handler om. Karla er hovedperson, men der er også plads til Effi, Alexander, Maja og alle de andre.

Det handler mere om piger end om fodbold, så der er ikke noget teknisk sprog, der obstruerer læsningen. Til gengæld er der heller ikke nogen af de unge karakterer, der belastes af de mere karakteristiske nuancer i nutidens ungdomssprog, og moralen er generelt meget høj, så den eneste seriøse risiko er, at al den pænhed vil øge den unge læsers tilbøjelighed til at overveje et ungdomsoprør.

Det er en sød og på sine steder en sjov bog, og man kan ane, at det er en efterkommer efter de gamle danske pige- og børnebøger af Gitte Palsby, Gretha Stevns, for hvis bøger der stadigt findes et marked, men nutidens målgruppen er yngre end læserne af Susy-bøgernes (otte – ti år).

Kirsten Sonne Harild
FC Englene 2 – Stolpe ind!
105 sider
People’s Press
Udgivet: 05.05.2011
Birte Strandby