Fem letlæste fagbøger til børn

Madspild

I anledning af klimakrisen er der en tydelig tendens til, at vi sender ansvaret videre til børnene. Måske fordi der skal en Thunberg til at få voksne til at lytte, og efterhånden findes der ganske mange bøger om klima, forurening og miljø, der er skrevet for børn, så de selv kan gå i gang med at tackle problemerne og deres voksne. Således også med madspild. Her er oven i købet en side, der begynder med: Hjælp dine forældre. Så ved vi, at den er gal, men hvis en følsom otteårig ikke kan påvirke forældrene, hvem kan så?

Vi begynder med nogle seriøse tal på madspildet. I Danmark smider vi mad ud for 13 milliarder kroner om året. Det er voldsomt, men heldigvis kan vi gøre noget ved det. Udover at tale til følelserne er der også gode råd til, hvordan vi undgår rester, eller bruger dem fornuftigt.

Madspild

Simon Randel Søndergaard

32 sider

 

På rejse i rummet

Rumrejsen begynder med de første russere og amerikanere i rummet og på månen. Der er information om månelandingen og lidt om måneraketter og månefærger, rumdragter og teleskoper. Flot bog og måske også nok til at gøre læseren nysgerrig. Informationen er lidt sparsom også i forhold til de andre Maxi bøger, men der er henvisning til videoer på YouTube, hvis man skulle få mod på mere viden.

På rejse i rummet

Ole Steen Hansen

32 sider

 

Panda

Den mest tiltalende af bøgerne, måske fordi der her er fotos af nogle ualmindeligt nuttede pandaer, der nok kan appellere til dyreelskere i alle aldre.

Også her kommer et lille hint om voksnes uformåen, fældning af skov og reduktion af pandaernes levesteder, men med den tilføjelse at vi er blevet bedre til at passe på dem. Så følger information om pandaens spisevaner – op til 30 – 40 kilo bambus om dagen! – om dens levemåde, og om pandaerne i zoo. Slutteligt er der fotos af de syv andre bjørnetyper der findes.

Panda

Henrik Enemark

32 sider

 

Dinosaurer

Dinosaurernes historie er som bekendt interessant, og det er let at lade sig fascinere af de sære dyr. Der er i bogen gjort meget ud af, hvor store nogle af dinosaurerne var, og der er flere billeder, hvor der sammenlignes med mennesker. Deres uddøen er her forbundet med et meteoritnedslag, der forårsagede et 180 kilometer bredt krater og så meget støv i luften, at solens stråler ikke kunne komme igennem til jorden. Der findes andre teorier om dinosaurernes uddøen, men de er ikke nævnt i bogen. Alt i alt en bog man kan blive nysgerrig af.

Dinosaurer

Henrik Enemark

32 sider

 

FC Barcelona

Og så skal vi til fodbold begyndende med den jævnligt tilbagevendende kamp mellem FC Barcelona og Real Madrid.

FC Barcelona blev dannet i 1899, og der kommer mere klubhistorie. Spillerne i FC Barcelona var imod Franco, da gjorde sig til diktator efter borgerkrigen i 1936-39. Under en kamp mod Real Madridi1943 gav Franco ordre til, at FC Barcelona skulle lade Real Madrid vinde kampen.

FC Barcelona. Det gjorde ikke noget positivt for forholdet mellem de to hold, og danske Allan Simonsen har også oplevet, hvordan man behandler spillere der skifter fra det ene af de to hold til det andet.

Bogen nævner forskellige stjernespillere, der er opklarende noter, og måske kan bogen anvendes som indgang til historie, men ellers er det nok mere træning af begynderlæseren end den faglige viden der gør bogen anvendelig.

FC Barcelona

Per Straarup Søndergaard

32 sider

Maxi er letlæste fagbøger til børn i 2. – 4. klasse, og der er vidt forskellige muligheder afhængigt af interesser. Illustrationerne består fortrinsvis af fotos og enkelte steder af tegningerne – for eksempel i bogen om dinosaurer – og teksten fylder sjældent mere end en halv side på et dobbeltopslag. Det er indbydende bøger, og ordforrådet er først og fremmet et let hverdagssprog suppleret med enkelte tekniske udtryk, hvor der er behov for det.

Der er gratis elevopgaver til alle fem bøger på www.straarupogco.dk

Straarup & Co.

Udgivet: 2019

Birte Strandby