Norske Karen Elene Thorsen er strøget ind på en førsteplads på top ti over de bedst sælgende bøger i Norge, ifølge Bokhandlerforeningen. Det gør hun med intet mindre end studenterkogebogen ”Fattig Student”, der guider læseren til at lave prisvenlig og sund mad. Særligt bemærkelsesværdigt er det, at hendes kogebog med billig mad slår Lucinda Riley og Jo Nesbø. Tager du et kig på Instagram, så har kontoen Fattig Student hele 222.000 følgere!

Forventningerne til ”Fattig Student” med undertitlen ”Ugemenuer til under 200 kroner” var derfor helt i top. Og lad det være sagt med det samme: Jeg blev ikke skuffet.

Hvor mange kogebøger, der kredser om billig mad, har det med at blive en kende triste, ensformige og også usunde, så er indtrykket et helt andet her. Karen Elene Thorsen fortæller ærligt, at hun ikke har økonomisk sans, da hun har det med at lade sig friste til at købe tøj, sko og tasker. At gå på restaurant er en af hendes andre glæder – og udgifter. Alligevel ønsker hun at spise sundt og smagfuldt. Hun kalder sig selv for en sundhedsfanatiker, og hun går op i en balanceret kost med masser af grøntsager, fuldkornsprodukter og fisk. Når det er sagt, så er hun også ung. Som andre unge kan hun lide at spise pizza, pasta, burgers og andet streetfood. Sukker gør hun kun brug af i begrænset mængde.

Indledningsvis giver forfatteren en række gode generelle sparetips. Hun fortæller også om, hvorledes planlægning af indkøb og madlavning kan spare sig for massevis af penge. Der er desuden tricks til at undgå madspild.

Første del af bogen består af opskrifter, der er bygget op omkring én hovedingrediens, som der gives fire forskellige opskrifter til. Det er ganske smart tænkt, da det hjælper brugeren med at udnytte sit indkøb optimalt og kreativt. Eksempel: Man har åbnet en hel pakke tortillawraps, der ikke kan holde sig friske ret længe. Men hvem gider at spise mexicansk flere dage i streg?! Karen Elene Thorsen kommer med fire vidt forskellige bud på opskrifter med tortillawraps. Det er smart! Men desværre har man ikke tænkt på at opskrifterne kunne udnyttes endnu bedre, hvis bogen som helhed var udstyret med et bedre stikordsregister. I bogens bagerste register er det desværre ikke muligt at slå nøgleingredienser op. Dermed overser mange læsere sandsynligvis, at der reelt gemmer sig en del flere opskrifter i bogen med selvsamme ingrediens.

Bogens sidste del er 20 forskellige ugemenuer til én person. Hver ugemenu består af fire middage ud fra den tanke at de allerfleste vil få rester i overs, så det er mest ideelt at nøjes med fire dage. Det er samtidig tidsbesparende og lig med mindre madspild. Mange unge spiser ikke hjemme alle ugens dage eller de har så travlt, at der er dage de nøjes med en klap-sammen. Derfor giver en madplan med fire dage god mening.

Til hver ugemenu er der en overskuelig indkøbsseddel samt fire separate opskrifter. De er pædagogisk formidlet med ikoner, der viser antal portioner som mængden giver, tidsforbrug samt allergener/diæt. Forfatteren har taget de fleste af bogens fine fotos selv.

Karen Elene Thorsens studenterkøkken er kreativt, farverigt, sundt og moderne. Hun sværger til grøntsager, kylling, laks, kikærter, cremefraiche og det mexicanske køkken, som går meget igen. Maden er hurtig tilberedt. I reglen genbruges en del af retten dagen derpå – men med et twist, så oplevelsen er en ny. Indimellem virker tilsmagningen en kende forsimplet. Selvom vi er i et studenterkøkken, kan man udmærket arbejde med tilsmagning.

Hist og pist savner jeg lidt mere fylde og mæthed. Fx kunne Karen Elene Thorsen med fordel anvende røde linser i sin tomatsuppe med rød peber. Det vil også give protein. På samme vis kunne hun tilføje brune eller sorte bønner til sin studenterstroganoff, der reelt kun er champignon, løg, soja og cremefraiche. Bønnerne ville give protein og mæthed. Uden det vil man hurtigt blive sulten. Et nip paprika ville gøre underværker for smagen. Når det er sagt, så er bogen så afgjort en gave til den madglade student, der savner inspiration.

”Fattig Student” vil få mangen en student til at føle sig rig! For hvad er bedre end at nyde et lækkert måltid mad. Med Karen Elene Thorsens mad er man milevidt fra pasta/ketchup-modellen. Gudskelov! På trods af små skønhedsfejl hist og pist, hvor man med fordel kunne kæle lidt mere for opskrifterne, er det en fryd at gå ombord i ”Fattig Student”. Her er både tænkt på sundhed, pris, tidsforbrug og det, de unge kan lide. Fornemt! Alt i alt giver det god mening at Karen Elene Thorsen har taget Norge og Instagram med storm. En varm anbefaling herfra – det gælder både studenter, singler og alle andre, der trænger til input omkring sund og prisvenlig mad.

Fattig Student

Ugemenuer til under 200 kroner

Forfatter: Karen Elene Thorsen

Oversættelse: Marie Louise Valeur Jaques

Forlag:  Strawberry Forlag   

192 sider. Hardback

Udgivelsesdato: 2. 6. 2020

Anmelder: Nønne Lønne Votborg