Chick-lit serien Fashionistas om pigerne med modelkarrieren er nu nået til Irina, der er så heldig at blive nappet for butikstyveri i Moskva af to mennesker, der umiddelbart kan se hendes potentiale som model, og så er hendes lykke sådan set gjort. Det vil sige, Irina er stærkt konfliktsøgende, og forstår at genere sine medmennesker så effektivt, så de allerede fra begyndelsen føler modvilje mod hende. Det gør venskaber og kæresteforhold sjældne og besværlige, og især kræver det vedholdenhed og energi fra den elskedes side, men også denne interessant og anderledes vinklede fortælling om Askepot slutter lykkeligt.

Begyndelsen og den sociale opstigning fra småkriminel i Moskva til topmodel i London, Tokyo og New York er spændende, som sociale opture næsten altid er det, men derefter går der for meget indholdsfattig glamour i tilværelsen. De mest feterede topmodeller slås om, hvem der er den største bitch og tilbringer – uanset hvilken sprudlende hovedstad de måtte befinde sig i – enten aftenerne med at gå til receptioner eller med at se Extreme Makeover på hotellets TV, og byernes popularitet hos modellerne afhænger hovedsageligt af kvaliteten af de pizzaer, der kan leveres (for de af modellerne, der kan tåle at spise pizza).

Der er en del underholdning i den overraskende asociale adfærd, skænderierne og jalousien, og romanen er bestemt ikke en reklame for modeltilværelsen. Tværtimod betragtes topmodeller som en slags besværlige og tanketomme dukker, der kan behandles efter forgodtbefindende. Ligner anden triviallitteratur, blot foregår det i en verden med mennesker, der kan få migræne af umoderne cowboybukser, og piger hvis tilværelse går med destruktiv bitching.

Forfatter: Sarra Manning
Oversat af Bettina Frank Simonsen

284 sider

Phabel/Artpeople

Udgivet: 03-08-2009
Birte Strandby