13 magiske noveller af den mexicanske forfatter Elena Garro.

Et gennemgående træk i flere af novellerne er det specielle forhold til tiden: Fredage i massevis, torsdage i undertal, dage der kun er en stribe lys mellem to uendelige nætter – og i novellen Hvad er klokken? er det magiske tidspunkt ni syvogfyrre. Det er tidspunktet hvor flyet fra London lander i Paris med fru Mitres elsker om bord. Fru Mitre er flyttet ind på et hotel i Paris, i værelse 412 og hun har reserveret værelse 410 til sin elsker. Ham der skulle lande ni syvogfyrre. Hver dag spørger hun: Hvad er klokken? Hendes penge slipper op, men hun giver glad smilende hoteldirektøren en perlekæde, senere et par diamantøreringe og får således forlænget sit ophold. Hver dag tæller hun timer og minutter til elskerens ankomst, men han kommer ikke. Alligevel tæller hun timer og minutter også den næste dag og den næste. Langsomt får hun fortalt sin kærlighedshistorie til Brunier, der arbejder på hotellet; hvorfor hun venter og hvorfor hun er så besluttet på sin uendelige venten. Novellen ender overraskende og meget mystisk.

Mystikken i de fleste af novellerne. I en enkelt Skomageren fra Guanajuato er kun karaktererne mystiske. Skomageren og hans barnebarn kommer til Mexico City for at sælge et par sko. De har ikke fået mad i tre dage, og de har ingen penge, men en kvinde, fru Blanquita, tager dem med hjem. De bor hos hende i en periode og bliver vidner til hendes forhold til en mand som hun frygter/hader/undertrykker; som hun slår med en hammer og ender med at få penge fra.

Det er ikke kun novellerne der er farverige. Det er sproget også og de fleste karakterer. Og der er masser af gyserelementer og mysterier der kan pirre nysgerrigheden.

Elena Garro

Noveller

260 sider

Oversat af Ane-Grethe Østergaard

Skjødt Forlag

Udgivet: 20.11.2015

Birte Strandby