Fantomsmerte er andet bind i norske Thomas Engers stort anlagte seksbinds-serie om journalisten Henning Juul. Juul er blevet grundigt traumatiseret, efter han har mistet sin lille søn under en brand i hans lejlighed. Han er overbevist om, at branden var påsat, men han kan ikke forstå, hvad motivet skulle være.

Sideløbende med at hvert bind har sine egne mystiske mord, der skal opklares, følger vi også Juuls forsøg på at opklare omstændighederne omkring sønnens død.
En pengeindkræver og ejendomsspekulant, Tore Pulli, sidder i fængsel dømt for mordet på en anden gorilla. Pulli har udlovet en dusør på en million kroner til den, der kan bevise hans uskyld. Han henvender sig til Juul og tilbyder oplysninger om dødsbranden, hvis Juul til gengæld vil finde den rigtige morder.

Efter en lang indledning begynder tingene at udfolde sig morderisk dramatisk. Pulli bliver myrdet i fængslet under et interview til tv. Nye mord følger, men hverken politiet eller Henning Juul kan finde hoved eller hale i den spegede sag. Det er ikke til at få øje på noget motiv til de brutale handlinger.

Spændingen stiger intenst med mandefaldet, men det lykkes alligevel for Juul at finde så megen vej gennem labyrinten af blinde spor og mystiske motiver, at man kan fange nogle mordere.

Mordet på Pulli er yderst raffineret gennemført med en blind makker til at udføre selve gerningen. Med koldblodig grusomhed tvinger forbryderne en helt uskyldig til at begå mordet, for der er næsten ingen grænser for, hvor lang man vil gå, for at redde dem man elsker.

Det er barske mord, vi bliver præsenteret for, og det er ikke kun de onde, som bliver myrdet. Der er lang vej igen, til vi når det sidste bind og formentlig løsningen på gåden om mordbranden, men vi bliver til gengæld pænt underholdt undervejs. Så må vi se om det hjælper Juul at løse gåden om sønnens død, og lette på det traume der sidder og gnaver i hjertet som en grusom fantomsmerte.

Fantomsmerte

Forfatter: Thomas Enger
Oversættelse: Ilse M. Haugaard
379 sider
Forlag: Modtryk
Udg.: 18.10 1011
4 glober

Jan Vandall