Det er ikke fordi det skorter på krimi udgivelser i Danmark. Og en del af dem er gode -enkelte endda rigtig gode. Sådan en rigtig god en af slagsen er renæssance- krimien ”Fanden er løs”. Udover et spændende plot og en intrige, der holder og overrasker, er bogens største fortrin de fængende beskrivelser af København år 1642.

Romanen foregår i perioden op til Christian IVs indvielse af Rundetårn. Vores detektiv, Korbach, er foged og brygger i byen og har sit hyr med at gennemskue samvittighedsløse adelsfolks intriger, hekseanklager og med at holde styr på sine mere eller mindre kompetente underordnede under efterforskningen af mordet på styrmand Anders Olsen.
Mens vi læsere følger opklaringsarbejdet, oplever vi København med øjne, ører og næse – hvilket i øvrigt ikke altid er lige delikat for sanse-sarte 2K mennesker. Vi får indsigt i boligforhold, skibsfart og handelslivet i byen. Vi hører om såvel Decartes’ nye filosofiske tanker som den teologiske konflikt mellem lutheranere og reformerte. Alt dette fungerer ikke kun som kuriosa og kulørte kulisser, men er særdeles relevant for mordgådens opklaring. Meget elegant, må jeg sige!
Korbach tumler i sin fritid med at oversætte Ovids latinske versemål i Metamorfoser eller Forvandlinger, og igen er der ikke blot tale om vores detektivs hovedinteresse som den klassiske musik hos Morse eller violinspillet hos Sherlock Holmes. Forvandlinger er et vilkår for Korbach, omgivet som han er af en mystisk adelsdame, en ditto gesandt fra den spanske konge, en uberegnelig Corfitz Ulfeldt samt diverse ludere og (lomme)tyve.

Skrive kan de to forfattere. En passage fra bogen lyder: ”Bryggergårdens to bindingsværkshuse stod som et par svirebrødre, der for at holde på fodfæstet klamrede sig til hinandens skuldre. Som ville husene advare gæsterne, allerede før de trådte ind i skænkestuen. Måske var det derfor, at salget gik trægt.” Der bliver på fremragende vis malet med ord og leget med sproget. Vold, hor, druk og dobbeltmoral beskrives så det er en fornøjelse at læse. Lad os håbe, at salget af bogen går alt andet end trægt. Romanen fortjener et stort og beundrende publikum.

Forfattere: Hamann og Jørgensen
Forlag: Gyldendal
Sider: 384
Udg.: 28.03.2011

Eva Lene Kristensen