Der er lagt op til en god dag i aftalefamilien: Fin borddækning, livret og mor lukker computeren, da de skal spise. Efter desserten siger far og mor til Viktoria og Anton, at de skal have et nyt familiemedlem. Det lyder fantastisk i både Viktorias og Antons ører. Viktoria ser frem til en kattekilling, mens Anton helst vil have en hund. Desværre drejer familieforøgelsen sig om en baby, som børnene egentligt ikke mener, de har særligt brug for.
Oven i købet bliver det en lille krævende en, der skriger og får begge forældre til at piske rundt, mens de forsømmer de to ældste. Og han har hverken poter eller kan logre? Burde man ikke i stedet have anskaffet et dyr?

Som et led i aftaleopdragelsen skal alle så involveres i processen om navngivningen, hvorpå Anton foreslår Fiskemund og Viktoria synes, de skal kalde ham Hyleunge. Her er det igen forældrene, der vinder diskussionen.

Men naturligvis ender det godt. Den lille ny smiler til sine søskende, og måske er han ikke så slem endda.

Ungerne er sjove, og deres reaktion på den glædelige begivenhed genkendelig for børn i børnehavealderen.

Forældrene er til gengæld – forældre, som de forefindes i dagens standarder: De er til stede, men de har travlt, og de vil gerne have deres vilje. Samtidigt prøver de at sælge deres egne gode ideer, så hele familien også får chancen for at bifalde dem.

Det er en ok bog med udmærkede illustrationer og måske et godt oplæg til at snakke med det barn, der lige har fået en ny lillebror eller – søster.

Dorte Roholte og Susanne Hartmann
Familien von Hansen får en baby
26 sider
Lindhardt og Ringhof
Udgivet: Oktober 2010
Børnebog for 3 – 6 årige
Birte Strandby