Roman om tab og skyld. Dora er blevet gravid, men før hun kan indstille sig helt på det nye barn er hun nødt til at finde tilbage til de hændelser – de hemmeligheder, der splittede hendes familie og pålagde hende en vældig skyld.

Moren tager imod hende, men kan ikke se hende i øjnene og udtrykker ingen glæde ved nyheden om det kommende barn. Hos faren og hans samleverske går det lidt bedre, men først med besøget hos søsteren går det fulde omfang af hemmeligheden og af egen skyld op for Dora.

Det begyndte elleve år tidligere, Dora og hendes to søskende, søsteren er der halvandet år ældre og lillebroren på tre, havde fået lov til at gå til stranden på betingelse af, at de fulgtes ad. Dora tager sit ansvar alvorligt, mens hendes søster afledes af begyndende interesse for kærlighed og sex, og konsekvensen bliver den ulykke, der ødelægger familien og er lige ved at dræbe storesøsteren også. Moren, der er den første til at bebrejde Dora hendes uopmærksomhed, har også selv en hemmelighed, der hvilet tungt på samvittigheden og påvirker familiens harmoni.

Det en velskrevet, let læst roman om en hårdt ramt familie. Man kan vel næppe tale om prædestination, men det er meget påfaldende, at de to døtre er døbt Cassandra og Pandora. Heldigvis bevarer Pandora – Dora – som bekendt håbet, og hun er en sympatisk hovedperson, hvis synsvinkel man kan dele og forstå. Romanen er bygget op, så hemmeligheden først røbes i sit fulde omfang i slutningen, og det giver en fin spændingskurve, der udfordrer bogens stilfærdige fremdrift.

Familien Tides hemmeligheder

Hannah Richell
Oversat af Ulla Oxvig
388 sider
Forlagt Punktum
Udgivet: 11.10.2012

Birte Strandby