Første roman i fantasy-trilogien Fallen om Luce, der jævnfør genrens hyppigst anvendte standarder er en ung pige, der pludselig opdager, at hun er anderledes og har forbindelser til en anden verden. I dette tilfælde er fantasy-væsenerne engle, onde og gode, og essensen er kampen mellem det gode og det onde. Der er nye perspektiver på genfødsel og evigt liv, og baggrunden er lige efter bogen – i dette tilfælde Bibelen.

Trods genbrug af træk og ideer fra andre fantasyromaner skiller denne historie sig alligevel ud fra mængden. Blandt andet har Luce hele sit liv mærket de sorte skygger, der forfølger hende og har i den anledning jævnligt været i kontakt med psykiatere på sine forældres opfordring, og det har givet hende status som problembarn. Luce lander på Sword & Cross, et hjem for mere end almindeligt utilpassede unge, fordi hun anklages for at have dræbt en dreng, hun var forelsket i, men hun kan ikke selv huske hvad der skete. På Sword & Cross møder hun Daniel, der tidligt melder ud, at han absolut ikke er interesseret. Så det må naturligvis udvikle sig til en kærlighedshistorie, og handlingen beskæftiger sig blandt andet med at inddele venner og lærere i med- og modspillere. Ingen dramatik uden dødsfald, og der er flere overraskelser i slutningen.

Sproget er ok med enkelte svipsere – eksempelvis den tolkningskrævende sætning:

…Luce kunne se, at han engang havde haft en seriøst solbrændt landmandsnakke.

Romanens force er indlevelsen i Luces usikkerhed og vanskeligheder med at finde sig til rette sammen med de andre unge, hvorimod bogens fantasy-verden er tidligere set.

Lauren Kate
Fallen – De sorte skygger
Oversat af Louise Urth Olsen
400 sider
Tellerup
Udgivet: April 2011

Birte Strandby