En helt ny genre: surprise mystery novel – uforudsigelig og udfordrende

En sporvogn bliver kapret i Oslo. En tiårig pige og hendes voksne ledsager bliver trukket ud af sporvognen, manden bliver slået ned og pigen kørt væk. Ti passagerer bliver taget som gidsler og bundet til sæderne med plasticstrips, og sporvognen kører videre med seks kaprere ombord. Efter kort tid reagerer presse og politi. Gidslernes mobiler er blevet indraget, men to af gidslerne har stadigt mulighed for at sende beskeder til omverdenen. Kaprerne har oprettet en hjemmeside der underretter omverdenen om deres handlinger og hensigter.

Kaprerne hænger et IS-flag op i sporvognens bagrude, men tilsyneladende er de serbere. De kommer med et pengekrav, som ingen har mulighed for at indfri, og de sætter en bombekrave på en ung pige og truer med at detonere bomben, hvis politiet ikke holder sig i ro.

Historien fortælles minut for minut af kaprerne, af politiet, af justitsministeren, af pressen og af gidslerne – senere også af bagmanden. Langsomt – mens sporvognen kører rundt i Oslo – afdækkes lag for lag en gammel historie om en serbisk krigsforbryder der har fået asyl og ny identitet i Norge. 

På et tidspunkt placeres fire snigskytter med udsigt til sporvognen, og så dukker en femte snigskytte op, en amerikaner. Ingen kan forklare, hvad han laver der, og selv fastholder han blot sin diplomatiske immunitet. De ti gidsler får det dårligere og dårligere, en enkelt sidder og filer i sine plasticstrips og prøver at regne ud, hvor lang tid det vil tage ham at få åbnet døren og stikke af, en anden gruer over sit parforhold, og en tredje sms’er med pressen.

Dramaets hovedperson befinder sig pludseligt i et fjernsynsstudie til et interview om krigsforbrydelser, men intervieweren forsvinder ud i den blå luft.

Her sker rigtigt mange ting på en gang. Spændingen er støt stigende gennem hele krimien, og handlingsforløbet er vildt godt orkestreret – både kapringen og selve krimien. Også karakteropbygningen er glimrende, og til slut bliver alle en smule snydt – også læseren.

Falken

En sporvogn. En kapring. Ti Gidsler

Tom Egeland

Oversat af Rasmus Klitgaard Hansen

500 sider

Turbine

Udgivet: 20.01.2020

Birte Strandby