Anoreksi og sugardating

HIP er forlaget Straarup & Cos serie med letlæste bøger. De findes i tre kategorier HIP 5, 10 og 15 der står for lixtallene. Lixtallet er som bekendt afhængigt af sætnings- og ordlængde, så det at skabe fængende litteratur med så lave lixtal er noget af en kunst. Men det er lykkedes. Blandt andet fordi emnerne er relevante i dagens Danmark, vi taler sugardating, anoreksi, ensomhed, og alle hovedpersoner er 15 – 16 år gamle.

Det er ydermere lykkedes de tre forfattere af de fire bøger Ana, Sugar, Fake og Sne at skrive historier, som man nærmest ikke kan lade være med at læse, og især Marie Duedahls to fortællinger er dybt gribende, så det er en god idé at bevæbne sig med et enkelt Kleenex, når man begynder læsningen.

 

Per Straarup Søndergaard

Ana

47 sider

HIP 5

Ana står for anoreksi, og hos Eva står det også for en stemme inde i hovedet, en veninde der fortæller, hvad Eva skal tænke og gøre. Ana siger gang på gang, at tyndt er smukt, hun håner klassekammerater med runde kinder, og hun fortæller Eva hvordan hun skal køre maden rundt på tallerknen, så det ser ud som om hun spiser af den.

Ana har taget styringen, men Eva får hjælp så hun kan komme af med Ana. Så længe det varer.

Et godt billede af anoreksien og omgivelsernes indflydelse.

 

Kirsten Ahlburg

Sugar

94 sider

HIP 5

Sugar handler om sugardating. Maja på 16 synes, at sugardating lyder som den helt rigtige måde at tjene hurtige penge på. Der er mange ting Maja gerne vil købe, og selvom hun får både lommepenge og løn for sit fritidsarbejde, er det ikke helt nok.

Veninden Laura er uforstående overfor Majas idé om at oprette profil på sugardatingsiden, men Maja opretter sig og får hurtigt svar fra ældre mænd. Hun udvælger sig en der ikke er alt for afskyelig gammel, 32 år, og tager med ham ud at spise på Nimb. Flere ting går galt. Dels er snegle en af retterne, og hendes date viser ikke meget forståelse for, at hun spytter maden ud på tallerknen igen. Dels er daten noget mere forpligtende end Maja havde regnet med, så hun beslutter sig for en hurtig exit.

God, let karikeret og let forståelig fremstilling af begrebet.

 

Marie Duedahl

Sne

73 sider

HIP 10

Sne er bogen om dyb ensomhed.

Lulu skifter klasse for fjerde gang. Hun vælger at sætte sig ved siden af Sne der læser uforstyrret af klassen og verden. Sne er datter af en hippie, og det ene, fantastiske menneske der viser interesse for Lulu og tilbyder et venskab, som Lulu ikke tidligere har oplevet.

Sne er nysgerrig og omsorgsfuld, og hun bliver årsagen til, at Lulu spørger sin mor, hvem der er hendes far. Et spørgsmål som Lulu ved skal stilles, når moren er på et bestemt niveau i sin brandert.

Bogen slutter både godt og sørgeligt. Især Lulus vrede og ensomhed er fint fremstillet.

 

Marie Duedahl

Fake

61 sider

HIP 10

Fake er som taget ud af Vinterbergs drejebog til Festen. Nora er til fætter Isaks konfirmation. Under hele festen sidder hun og håner sin familie inde i sig selv, den rige onkel og tanten med botox-påfyldningerne, faren med hans leasede Tesla og moren som hun kalder en isdronning. Det handler om facader og fake. Nora afslutter festlighederne med et lille diasshow der begynder med babybilleder af Isak og stopper festen med et billede der afslører hele det skuespil der er stablet på benene.

Spændende opbygning til opgørets minutter og fin vinkel på Noras holdning til de voksnes verden.

Fake, Sne, Sugar, Ana

Straarup & Co.

Udgivet

HIP-serien

Birte Strandby