Alle var enige om, at han var et fint og følsomt menneske, i bekymrende grad, for tiderne var ikke til den slags mennesker.

Nadia og Saeed møder hinanden i en by under beskydning. I begyndelsen høres det kun som fjern torden, men efterhånden rammes hele byen. Vi ved ikke, hvilken by det er, men det kunne være en by i Mellemøsten, hvor oprørere og regering i bomberamt utakt forbyder musik, bestemmer over borgernes påklædning, proklamerer spærretid og ødelægger vand- og elforsyninger. Alligevel blomstrer romantikken, og Nadia ender med at flytte ind hos Saeed og hans far, da hans mor bliver dræbt under urolighederne.

I byen opstår et rygte om magiske døre der giver adgang til andre verdener. Saeed og Nadia  betaler en mellemhandler for at få adgang til en sådan dør – de fleste af dem er bevogtede – og havner i første omgang i en flygtningelejr i Grækenland.

Senere kommer de til London sammen med tusinder af andre flygtninge, besætter forladte boliger og bliver bekriget af regeringen. Nadia er åben og klar til at samarbejde med sine nye verdener, hun bærer badge med fredssymbol, et med regnbueflag, og et badge der udtrykker støtte til migranter, samtidigt går hun med den sorte dragt der bruges i hendes hjemland.

Saeed hælder mere til at finde sammen med landsmænd og søge trøst i sit fædrelands religion, og deres kærlighed får vanskeligt ved at overleve den voksende forskellighed.

Exit West er en kærlighedshistorie, og det er en syret roman om krig og flygtninge fortalt i malende, men nøgternt fascinerende sprog.

Her er ingen dialoger, men hele sider uden punktum, og vi får alligevel et godt kendskab til vores hovedpersoner. Den alvidende fortæller benytter sig af sine uindskrænkede rettigheder til at udtrykke enhver holdning neutralt og upåvirket: … og som sædvanligt og noget fantasiløst var straffen døden …

Fremstillingen af krigens absurditet og menneskets forsøg på at finde sig til rette under rædselsvækkende forhold gør romanen til en vigtig kommentar i tiden.

New York Times kalder meget rammende Exit West for et kort over fremtiden.

Mohsin Hamid

Exit West

Oversat af Stig W. Jørgensen

235 sider

Gyldendal

Udgivet: 24.02.2018

Birte Strandby