Mit første indtryk af succesforfatteren Bernard Cornwlls stort anlagte afslutning på trilogien om Arthur og ridderne om det runde bord med romanen Excalibur, er lidt som det at stå og betragte en stor, men stendød hest, som jeg ikke aner, hvad jeg skal gøre med.

Hvis een ikke har oplevet ovenstående og stået og set måbende på en død hest, så er det svært at vide hvilken følelse, jeg taler om her. Derfor går jeg straks videre til mine følgende indtryk af Cornwells roman.

Cornwell har gjort sit ud af sagen med at genfortælle den berømte historie om Arthur og ridderne af det runde bord. Excalibur er nemlig fuld af mærkelige sted- og personnavne som det er nødvendigt at sætte sig blot en smule ind i for at få det fulde udbytte af romanen, hvis een først springer på her i tredje bind. Og det er egentlig lidt irriterende, at det skal kompliceres sådan; det, at fortælle en ellers god historie.

For historien om Arthur og ridderne er nemlig udmærket, og den kommer da også efterhånden til sin ret i Cornwells version. Men det går alligevel lidt trægt, synes jeg. Der er lidt rigeligt gentagelse i dialogen. Omvendt vender dette lidet flatterende billede af en træg roman sig stille og roligt side for side. Jo længere jeg kommer ind i historien, des mere trænger den sig ind på een, og des mere den udfolder sig foran mig. Men da har jeg jo også forstået, hvem alle de mærkelige navne tilhører, og hvor vi er, når vi er et eller andet sted, som jeg ellers ikke kendte.
Så det er næsten en fornærmelse af mig indledende, bare ved synet af bogen Excalibur, at sammenligne tanken om endnu en historie om Arthur og ridderne med den om en død hest uden videre anbringelsesmulighed. Men jeg må holde fast i, at en særlig interesse for historisk fiktion, som den skrives med Cornwells særligt personlige indlevelse og stil, nok mest er for fans af genren eller endnu bedre for fans af Cornwell. Personligt var jeg ikke helt med på den, og begejstredes ikke ovenud af Excalibur, men anerkender dog helt klart romanens kvaliteter for dem som kan lide Cornwells tilgang til store og ihvertfald halv-døde heste.

Forfatter: Bernard Cornwell

Forlag: Lindhardt og Ringhof

Thomas Riise